Gezondheid

Ambulances steeds vaker naar ander ziekenhuis door capaciteitstekort

Hoogeveen: UMCG Ambulancezorg is van plan om meer ambulances in Drenthe te laten rijden maar de vraag is of dit  momenteel wel zin heeft. Enerzijds is het problematisch om geschikte medewerkers te vinden en anderzijds wordt men geconfronteerd met ziekenhuizen die patiënten, die niet in levensgevaar zijn, doorsturen omdat men deze niet kan opnemen vanwege tekort aan medisch personeel.

Als een van de oorzaken, naast het tekort van medisch personeel (dat naar verwachting tot 2022 zal aanhouden), is de specialisatie van de ziekenhuizen die er voor zorgen dat het vervoer van patiënten meer planning nodig heeft. Als een ziekenhuis dan ook nog eens nee moet ‘verkopen’ zal het UMCG een alternatief moeten zien te vinden en dat alternatief zal zich vaak op grotere afstand bevinden. Dergelijke gevallen zijn gestegen van van twee naar vier gevallen dagelijks (!), aldus een woordvoerster van het UMCG Ambulancezorg. De fusies en specialisaties van de ziekenhuizen hebben al gezorgd voor langere reistijden, transfertijden en opnamestops met verder toenemend risico op complicaties bij patiënten. Zei Tjerk Hiddes, voormalig directeur bij UMCG Ambulancezorg, bij zij afscheid begin dit jaar.

In juni 2019 zei VVD Minister Bruins (Medische Zorg & Sport) “Als patiënt moet je kunnen rekenen op een ambulance als het nodig is, 24 uur per dag, 7 dagen in de week“. Een opmerking gemaakt in een brief aan de Tweede kamer over de toekomstige ambulancezorg. Als hij dezelfde opvatting zou toepassen voor ziekenhuizen (en spoedeisende hulpafdelingen) zullen de patiënten beter af zijn dan in de huidige situatie die alleen maar verslechterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen