Algemeen

Tips voor het voorkomen van fietsdiefstal

Nederland – Een land als Nederland heeft ontzettend veel fietsen, maar hierdoor ook een hoog aantal fietsdiefstallen per jaar. Per dag worden er in Nederland enkele honderden fietsen gestolen. Het is dus belangrijk om je fiets zo goed te beveiligen, dat deze voor dieven niet interessant is om te stelen. Er zijn veel verschillende manieren om een fiets extra te beveiligen, maar welke is nu de beste? Is het op slot zetten van de fiets met een standaard ringslot al voldoende om dieven af te schrikken, of heb je toch een tweede slot nodig? In dit artikel lees je verschillende methoden om je fiets een stuk veiliger te maken.

Ringslot bij het ventiel

Een handigheidje om je fiets beter te beveiligen, is om het ringslot precies naast je ventieldop op slot te doen. Als dieven nu je fiets willen stelen, is de kans groot dat ze het ventiel beschadigen. Hierdoor zullen dieven minder snel je fiets stelen, ze hebben ten slotte geen zin om na het stelen meteen al een band te moeten verwisselen.

Koop een tweede slot

Alleen een ringslot is echter onvoldoende beveiliging om het dieven echt moeilijk te maken. Daarom moet een fiets altijd een tweede fietsslot hebben. Belangrijk is wel dat je een slot koopt welke beschikt over een ART-keurmerk. Dit keurmerk is ooit opgericht door de ANWB, en geeft aan hoe lang een slot dieven tegen kan houden. Het is slim om een wat langer kettingslot te nemen, zodat je de fiets aan het rek vast kunt maken. Daarnaast kun je er ook de fiets van je kind mee vastmaken aan je eigen fiets.

Framenummer bewaren

Je leest overal dat het belangrijk is om het framenummer van je fiets te bewaren, maar waarom is dit zo belangrijk? Allereerst is het een herkenningspunt voor je fiets, autoriteiten kunnen zo controleren of een fiets gestolen is. Daarnaast kunnen dieven de fiets niet naar een fietsenmaker brengen, omdat deze verplicht zijn alle fietsen te controleren op diefstal. Zo is de kans dus aanwezig, dat zelfs na een paar maanden, de fiets wordt teruggevonden. Vaak verkopen dieven de fiets door, en zodra de nieuwe eigenaar naar een fietsenmaker gaat, zal deze de politie inschakelen. Koop je dus zelf een tweedehands fiets, controleer dan het framenummer van de fiets, want de databank is namelijk openbaar toegankelijk.

De fiets is niet altijd gestolen

Niet altijd als je fiets plotseling weg is, is deze gestolen. Vaak ruimt de gemeente fietsen welke lange tijd op dezelfde plek staan. Een voorbeeld hiervan is bij treinstations. De gemeente plaatst een markering op de fietsen, vervolgens wachten ze een week en welke fietsen nog steeds een markering hebben, worden geruimd. Het is op de meeste stations dus niet toegestaan om je fiets een week te laten staan. Ook in de binnensteden werkt de gemeente vaak op deze manier. Zie je dus een sticker of andere markering op je fiets, haal deze er dan af, anders is volgende week je fiets weg.

Verzekering

Door het verzekeren van je fiets hoef je niet wakker te liggen van mogelijk diefstal. De verzekering stelt wel een aantal eisen aan het beveiligen van de fiets. Zo hebben de meeste verzekeringen als eis dat je een tweede fietsslot met ART-goedkeuring moet gebruiken. Alleen een ringslot voldoet vaak niet voor een verzekering. Lees dus goed de voorwaarden van de verschillende verzekeringen door, voor je hier een keuze in maakt.

 

Dit bericht is mede mogelijk gemaakt door: www.fietsenopfietsen.nl

Geef een reactie

Aankomende evenementen