Opinie: stationsgebied Hoogeveen

Vrijdag 30 augustus 2019 ging ik voor mijn werk van het station Hoogeveen naar station Meppel. In Meppel aangekomen viel me het contrast op.

Door : Ronald Wilfred Jansen

In Meppel staat nog het fraaie oude stationsgebouw uit de 19e eeuw. Het vergelijkbare stationsgebouw in Hoogeveen is rond 1980 afgebroken. Ook staat in Meppel tegenover het station een hotel met een kegelbaan en een terras. Ooit stond er een verwant hotel tegenover het station in Hoogeveen. Het stationsgebied in Meppel straalt mijn inziens sfeer uit met de oude gebouwen en bomen in de omgeving die richting centrum gaan. Het station in Hoogeveen betreft mijn inziens zielloze bouw, waarvan de bovenetage veelal onbezet is. De omgeving van het station in Hoogeveen is leeg met her en der wat bedrijfsgebouwen en ligt wat geïsoleerd van het stadscentrum. Vanaf 18.45 uur is de ‘StationsHuiskamer” gesloten in Hoogeveen: na die tijd kan men dan bij guur weer nog ‘schuilen’ onder het stationsdak buiten. Overigens is de StationsHuiskamer in Meppel om een of andere reden een uur langer open. Kortom in Hoogeveen weinig aandacht voor monumenten, plantsoenen, uitstraling en klantvriendelijke ontvangstruimte voor burgers, bezoekers, dagjesmensen en zakenlieden.

In de inmiddels gesloten stationsrestauratie in Hoogeveen werkten mensen van Alescon. De gemeente Hoogeveen deed niet haar best om dit bij de NS te laten terugdraaien. Het saaie aanzien van het stationsgebied in Hoogeveen wordt sterk aangewakkerd doordat de gemeente vooral het vastgoed faciliteert en net als bij de kunstijsbaan/zwembad gevoelig is voor subsidiegelden. Een aanwinst in Hoogeveen is wel de chocolaterie in het huidige stationsgebouw. Erg prettig is ook dat men in Hoogeveen een grote parkeerruimte heeft bij het station. Maar er kan meer uit worden gehaald dan dat.
Men concentreert zich nu op de binnenstad (de fontein lijkt me een aanwinst en het belenende terras), maar waarom bij het station van Hoogeveen geen goede horeca, terras, mooie plantsoenen, een overnachtinggelegenheid en een restaurant. Dat zou bovendien een
mooier visiteplaatje en een gastvrij onthaal opleveren voor mensen die Hoogeveen bezoeken.

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Opinie: stationsgebied Hoogeveen

  • 7 september 2019 om 09:16
    Permalink

    Het is niet nodig om dit aan te passen, in Hoogeveen valt weinig tot niets te beleven wat voor een toerist de dingen echt aantrekkelijk zou maken. De meeste toeristen gaan naar Emmen, Drouwenerzand en de vakantieparken die daarbij in de buurt liggen omdat daar wel volop vermaak is. En een chocolaterie in het stationsgebouw? Ik wist niet dat er daar 1 zat. Maar is voor mij veel te ver van het centrum om daar heen te gaan. In het centrum staan genoeg panden leeg om een chocolaterie in te zetten.

Geef een antwoord