Opinie: Verantwoordingsdocument

In diverse media stond te lezen. het College van Burgemeester en Wethouders (hierna: College) een verantwoordingsdocument gaat overleggen aan de Gemeenteraad betreffende het kunstijsbaan/zwembad project.

Door Ronald Wilfred Jansen

Doe me denken aan: als het kalf verdronken is…Het kunstijsbaan/zwembad project heeft namelijk al veel financiële en morele schade opgeleverd en vervolgschade zal nog volgen. Dit terwijl de Gemeenteraad als algemeen bestuur in Hoogeveen commissies instelt om complexe zaken te behandelen, zoals de kunstijsbaan/zwembad, moet luisteren naar haar burgers, de begroting moeten laten opstellen en het College (dagelijks bestuur) moet controleren of ze haar (financiële) taken juist uitvoert. Dat heeft dus gefaald. Ik pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek in Hoogeveen naar voorbeeld op landelijk niveau van de parlementaire enquêtecommissie. Een en ander aansluitend op mijn eerdere artikel ‘noodzaak vervolgonderzoek functioneren gemeenteraad’. Het verantwoordingsdocument dat het college volgens planning op 19 september a.s. zal overleggen aan de gemeenteraad is de slager die zijn eigen vlees keurt.
De uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek kan helpen om in de toekomst verzekerd te zijn van goede bestuurders. Nu is het zo dat de burgemeester (on)gevraagd ontslagen worden door de Kroon (in mijn vorige artikel meldde ik ten onrechte dat de gemeenteraad de burgemeester kan afzetten. De burgemeester wordt door de Kroon benoemd, niet door de burgers). De burgemeester kan ook de eer aan zich zelf houden en zelf ontslag nemen. De gemeenteraad is nagenoeg ontastbaar en heeft veel ruimte om het geld te besteden. Dat roept de vraag op wie bewaakt de bewakers ? Ik hoop dan ook dat binnen korte tijd wettelijk geregeld wordt dat in geval van onbehoorlijk bestuur de Minister de bevoegdheid krijgt
een compleet stadsbestuur (College plus Gemeenteraad) voortijdig te ontslaan. Voor
nu zou het de Gemeenteraad sieren voltallig op te stappen zodat er een frisse wind komt.

 

Deel dit bericht!

2 gedachten over “Opinie: Verantwoordingsdocument

  • 4 september 2019 om 14:48
    Permalink

    Het word inderdaad wel tijd dat een extern iemand gaat kijken hoe men hier bestuurd. Wel er op letten dat dit geen vriendjes van zijn.

Geef een antwoord