Ugandese jeugd op schaakkamp in Hoogeveen

Hoogeveen – Deze week is er een bijzondere schaakontmoeting in Hoogeveen. Christine Namaganda komt met kinderen van haar Dove Chess Academy uit Uganda naar Hoogeveen voor een schaakkamp. Het Hoogeveen Schaaktoernooi heeft een leuk programma voor de groep samengesteld.

Zo wordt op donderdag 5 september basisschool De Krullevaar in Hoogeveen bezocht. Vrijdag 6 september gaat het gezelschap naar basisschool De Akker in Meppel. Zaterdag 7 september neemt de groep deel aan een internationaal jeugdtoernooi in Bourtange. Dit toernooi werd vorig jaar voor het eerst gehouden als een ontmoeting tussen schaakjeugd uit Noord-Nederland en Noord-Duitsland. Dit jaar doet er dus ook jeugd uit Uganda aan mee.
Zondag 8 september is een speciale dag. Dan geeft Loek van Wely simultaan tegen de kinderen uit Afrika. Van Wely is achtvoudig Nederlands kampioen schaken en directeur van het Hoogeveen Schaaktoernooi. De simultaan vindt om 13.00 uur plaats op vakantiepark De Westenbergen in Echten. De jeugdspelers van Schaakclub Hoogeveen zijn hiervoor ook uitgenodigd.
Op dinsdagavond 10 september nemen de kinderen uit Uganda deel aan de clubavond van Schaakclub Hoogeveen.

Namaganda was vorig jaar ook te gast van het Hoogeveen Schaaktoernooi. Zij vertelde wat schaken kan doen in iemand leven. Namaganda speelt een rol in de Disney-flim Queen of Katwe, een waargebeurd verhaal over een meisje dat zich via schaken weet te ontworstelen uit de sloppenwijken van Kampala.

Geef een reactie