Hoogeveense college moet schrappen regeling studiekosten terugdraaien

Hoogeveen – Als een klap in het gezicht kwam het bericht binnen bij mensen die gebruik maken de regeling Bijkomende studiekosten schoolgaande kinderen. Zonder ook maar 1 woord van communicatie naar de gebruikers toe was de regeling geschrapt een week voordat de scholen weer begonnen

De regeling bijkomende studiekosten schoolgaande kinderen, is bestemd  voor ouders met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm en kinderen hebben in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Met het geld dat de ouders krijgen bij aanvang van het nieuwe schooljaar worden deze financieel  ondersteund bij de aanschaf van  schoolspullen. Maar ook de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld een schoolkamp kan hier mee betaald worden. Een alternatief na het wegvallen van deze regeling is om aan te kloppen bij Stichting Leergeld. Maar deze stichting krijgt te maken met een groot aantal aanvragen zonder dat daar  budget substantieel toeneemt.

Volgens de ombudsman moet  het Hoogeveense college per direct schrappen van de regeling die minima financieel tegemoet kwam in de studiekosten van kinderen terugdraaien. En dit jaar gewoon toepassen.  Hij vindt dat het college de maatregel ten onrechte heeft opgelegd. De ombudsman constateert  dat de bezuiniging niet strookt met regels van de Nederlandse rechtsstaat.

De maatregel is een onderdeel in de bezuinigingen in het sociaal domein dat midden in de vakanties door wethouder Erwin Slomp was aangekondigd. De maatregel treft  ook het WMO waar over het algemeen de meest hulpbehoevenden in de maatschappij gebruik van maken. In deze groep is de rek er al jaren uit na diverse bezuinigingen.

Er is inmiddels een petitie gestart door Speelgoedbank Robin Hood , Kledingbank Drenthe enStichting De Reddende Engel. De petitie kan u  hier tekenen.

Deel dit bericht!

9 gedachten over “Hoogeveense college moet schrappen regeling studiekosten terugdraaien

 • 28 augustus 2019 om 10:17
  Permalink

  Nou graag, moet nog steeds gymkleding binnen/buiten halen. Rugtas kopen en de schoolkosten betalen.

  • 28 augustus 2019 om 17:51
   Permalink

   Goed idee er zijn veel gezinnen die het geld voor de kinderen nodig hebben. Tel alles maar op en dat kan je met een uitkering niet betalen.

 • 28 augustus 2019 om 10:40
  Permalink

  Het lijkt me dat het met het wegvallen van de ijsbaan best mogelijk moet zijn het genomen besluit te herroepen. Door het niet doorgaan van de ijsbaan komt €13,86 miljoen vrij te besteden geld vrij.
  Deze €13,15 miljoen als volgt opgebouwd. In het raadsvoorstel d.d. 31 maart 2017 staan de volgende bedragen voor de ijsbaan gereserveerd:
  Gemeente Hoogeveen € 4.150.000
  Rendo/WMD (energieconcept) € 1.200.000
  Obligatiefonds Hoogeveen € 4.510.000
  Projectontwikkelaars (Reciprociteit € 4.000.000

  Aangezien de Gemeente Hoogeveen zich voor het totaal van bovenstaande bedragen garant heeft gesteld betekende dat ze ingeval van noodzakelijkheid het totaalbedrag beschikbaar zou moeten hebben. Dat bedrag moest dus vrijgehouden worden en kon niet ergens anders aan worden besteed. Nu de ijsbaan niet doorgaat hoeft de reservering (oormerking) van de €13,86 miljoen niet gecontinueerd te worden en kan daaraan een andere bestemming worden toegekend.
  Het niet aanwenden van deze vrijgevallen €13,86 miljoen voor het sociale domein is dus niet langer een kwestie van “niet kunnen” maar een kwestie van “niet willen”. Een politieke keuze.

  • 28 augustus 2019 om 11:11
   Permalink

   Ik las net in de krant dat het project nog niet is geschrapt maar dat het in de ijskast gezet is Gerard!
   Als het inderdaad niet doorgaat dan kan dat geld beter worden besteed aan sociale woningbouw/huurwoningen of starterswoningen aangezien daar een veel grotere groep mensen gebruik van kunnen maken en het ook geld opleverd!

 • 28 augustus 2019 om 11:07
  Permalink

  Nergens voor nodig!
  Schoolboeken zijn gratis en kleding kan van de kinderbijslag en toeslag worden betaald mits men dat geld ook gebruikt waar het voor bedoeld is.
  Vrijwillige ouder bijdrage is niet verplciht zoals genoemd wordt en dure uitstapjes zoals werkweken zijn niet noodzakelijk voor het onderwijs en kunnen daarnaast gedurende hele schoolperiode in kleine maandelijkse termijn worden voldaan.
  Sorry maantje, waarom zou ik moeten meebetalen voor sportkleding etc. van jouw kinderen?

  • 28 augustus 2019 om 12:15
   Permalink

   Omdat die regeling er altijd al was, Net nu mijn zoon naar de brugklas gaat en ik voor hogere kosten sta word het afgeschaft. Is toch gek voor een dorp dat zegt de kindvriendelijkste gemeente te zijn. Boeken zijn idd gratis maar schriften, pennen, geo driehoek, passer, kaftpapier, dure rekenmachine, binnen+buiten schoenen, kluishuur, verzekeringen, woordenboeken,goede fiets, goede rugzak, trainingspak ed niet.

   • 28 augustus 2019 om 15:36
    Permalink

    Trainigspak is niet nodig hoor en dat hebben veel kinderen al als ze op een sportvereniging zitten en sportschoenen loopt een groot deel van de jeugd op en zijn juist nu met veel korting te krijgen.
    Een goede fiets horen ze sowieso te hebben dus niet nu ineens.
    Pennen heeft iedereen wel, een rekenmachine hoeft niet duur te zijn net als alle andere dingen die je noemt, de Action heeft alles zeer goedkoop!
    Als je voor kinderen kiest dan weet je dat ze van alles nodig hebben, keuzes maken dus en als ouders onnodige dingen laten staan en niet aanschaffen.
    Ik heb nooit een cent vergoeding gehad voor de dingen die jij noemt, ook niet in de korte periode dat ik in de bijstand zat.
    Kinderbijslag kreeg ik maar kindertoeslag bestond niet net zo min als kinderopvangtoeslag etc. dus ik bleef thuis en we leefden van 1 inkomen.
    Veel mensen klagen omdat ze wel alles willen hebben, gratis krijgen, maar willen er zelf niks voor laten staan of inleveren.

 • 28 augustus 2019 om 19:07
  Permalink

  Je kan niet alles overzien he wat er gaat gebeuren in je toekomst. Toen we aan een kindje begonnen, hadden we beide een goede baan. Nu ik alleen ben komen te staan viel dat allemaal weg. Onnodige dingen heb ik laten staan. Ik heb geen auto meer en ben gestopt met roken, ga niet meer uit. Druk aan het solliciteren maar ze willen overal iemand die fysiek in orde is. Helaas ben ik dat niet helemaal meer door COPD en Artrose in mijn duimen en vingers. Maar blijf door doen. Ik doe vrijwilligerswerk. Trainingspak van de sportvereniging was me ook te duur om aan te schaffen (69 euro). Dus die heeft hij niet en de school raad het aan voor de buiten gymlessen. Het moet wel een rekenmachine zijn die bepaalde dingen kan, dus voor dat valt de action af. De rest kan daar gelukkig wel. Die kindertoeslag zat vroeger bij de bijstand in. Die is verlaagt en het kindgebondenbudget is er voor terug gekomen. Vroeger kon je ook zat met 1 inkomen rondkomen dat kan nu tegenwoordig niet meer. Maar jij vind het normaal dat je je gewone schoenen gebruikt voor buitengym? Wat als het gras nat is, dan zit je de rest van de dag met natte voeten in de klas. Gaat lekker stinken. Maar gelukkig heb jij ze allemaal groot en maakt het jou niet meer uit.

  • 29 augustus 2019 om 11:21
   Permalink

   Natuurlijk heb je niet alles zelf in de hand maantje, het is ook niet een persoonlijke aanval op jou!Vroeger toen ik bestand had moest ik als moeder met 7 kinderen te onderhouden zien rond te komen van minder dan 900 euro per maand, net zoveel als iemand met 2 kinderen!
   Dat is krap maar mits je er op de juiste manier mee omgaat wel te doen. Kinderbijslag zat niet bij de uitkering in zoals jij meldde en dat is zeker niet verlaagd.
   Naast een uitkering komt dan wel allerlei gemeentelijke kwijtschelding.
   In die tijd had ik geen internet en was er geen marktplaats of FB-groepen waar je voor een klein bedrag aan kleding e.d. kon komen en schoolboeken waren niet gratis en moest je huren.
   Wel kon je dan een bijdrage krijgen, een vast bedrag per jaar en dat was niet veel, via wat nu DUO is.
   Natuurlijk bedoelde ik niet dat je zoon op zijn gewone schoenen moet sporten en daarna aanhouden, ook als ze nat zijn maar de meeste kinderen hebben wel 2 paar schoenen.
   Dat hoeven toch niet persee Nikes of Adidas te zijn?
   Ik heb nog steeds een gezin van 4 personen en we leven van 1 inkomen, prima te doen al is het geen vetpot. Ik heb zelf voor een groot gezin gekozen dus ben ik daar ook verantwoordelijk voor, ook financieel. Waar maak jij uit op dat het mij niet uitmaakt?
   Al zijn kinderen “groot” dan wil dat nog niet zeggen dat ze geen opleiding volgen en niet meer thuis wonen. Lesgeld is ook geen vetpot dus bijbaantjes daarnaast is wel handig en noodzakelijk als je geen rijke ouders hebt en je geen dikke lening wilt afsluiten voor je opleiding etc.
   Als mensen willen kunnen ze met weinig geld best heel veel doen maantje, voor mij werd het een soort sport. Niet vragen “wat als” en denken in problemen maar zoeken naar een oplossing!

Geef een antwoord