Zet u ook ’s nachts uw grasmaaier uit

Hoogeveen – Veel mensen gebruiken nu het de afgelopen dagen flink geregend heeft, hun robotgrasmaaier weer aan en laten deze ook ’s nachts aan. Handig om je gazon bij te houden, maar niet zo goed voor de Europese egel die met dit weer graag door onze tuinen scharrelt op zoek naar voedsel. 

De Europese egel

De inheemse diersoort is beschermd en komt in vrijwel heel West Europa in de natuur voor, ook in het Verenigd Koninkrijk. Iedereen kent ze wel en de kans is groot dat je er wel eens een hebt zien rondlopen in het donker. Europese egels zijn nachtdieren die erg slecht zien, maar goed horen en ruiken. Ze leven op het platteland, maar worden door bebouwing steeds meer naar steden en dorpen toe gedrongen. Op het platteland overnachten ze voornamelijk in holle boomstronken, tussen gesteente en in verlaten holen van andere kleine dieren. In dorpen en steden moeten Europese egels echter creatief zijn. Een kartonnen doos, een egelhuis, hopen met bladeren en takken of een andere kleine ruimte kan al genoeg zijn voor een egel om (tijdelijk) te overnachten. Veel mensen denken dat egels in coniferen en andere struiken overnachten, maar niets is minder waar. Ze kunnen namelijk ontzettend veel lopen, soms wel tot 6 kilometer per nacht! Omdat er een roofdier zich in struikgewas kan verschuilen, vermijden ze deze vaak en kiezen ze voor open plekken waar ze makkelijk kunnen oprollen én makkelijk kunnen wegrennen.

Voorjaarnesten en najaarsnesten

Met de warme lentes en de vaak warme nazomers, kunnen Europese egels soms al in juni een nest jongen krijgen. Dit worden de voorjaarsnesten genoemd. Met de zachte winters, komen namelijk veel egels al uit hun winterslaap en kunnen dan dus ook al vroeg beginnen met paren. Door de warme nazomers kunnen nesten ook tot en met oktober voorkomen, dit zijn de najaarsnesten. Vaak zijn deze late nesten kleiner en hebben de jongen ook te weinig tijd om zich voor te bereiden voor de winterslaap. Sommige jonge egels uit deze nesten komen in de opvang om hun eerste winter veilig en warm door te brengen, zodat ze het volgende seizoen weer veilig de natuur in kunnen.

Moeder op zoek naar voedsel

Augustus en september zijn dus maanden, waarin veel nesten kunnen voorkomen en ook al jongen rond kunnen lopen. De moeder zorgt vaak nog voor deze jongen en zoekt naar voedsel. Ook de jonge egels eten al snel insecten en kleine prooidieren. Een verzwakte muis, een slak, krekels, wormen en nog veel meer kleine dieren staan op het menu. Om aan eten te komen, moeten de egels door tuinen heen en dus ook over uw gazon. Soms doet moeder dit alleen, soms zijn jongen al zelfstandig, maar vaak lopen jongen nog achter hun moeder aan. Veilig oversteken is van levensbelang en door egels in uw tuin te verwelkomen, zult u ook minder last hebben van ongedierte.

Veel robotgrasmaaiers maken weinig of zelfs geen geluid en worden door het slechte zicht van de egel, vaak niet opgemerkt. De egels (en zeker de jongen) kunnen niet snel genoeg wegkomen en kunnen hierdoor gewond raken en zelfs overlijden. Jongen van wie de moeder overlijdt, kunnen vaak niet voor zichzelf zorgen en kunnen hierdoor overlijden. Dus, zet u ook ’s nachts uw grasmaaier uit?

Tips om te helpen

Mocht u de Europese egel een handje willen helpen, het liefst het hele jaar door? Dan kunt u bijvoorbeeld een egelhuis neerzetten. Hier kunnen egels veilig slapen zonder gestoord te worden door roofdieren. Als u in de winter wat extra hooi in het huis legt, kunnen de egels hier ook in overwinteren. In de zomer kunt u de egels voeren in een speciaal egelvoederhuis, zodat (zwerf)katten er niet bij kunnen komen. Water geeft u liefst een zware  lage schaal van bijvoorbeeld keramiek, zodat hij niet omgestoten kan worden (egels kunnen erg lomp zijn). Geef geen melk, ook geen kattenmelk. Hierin zit lactose, een stofje waar egels intolerant voor zijn en ze erg ziek van kunnen worden.

Wilt u meer tips? Op de website van Egelbescherming Nederland leest u meer over de Europese egel en over hoe u hen kunt helpen om veilig het jaar door te komen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord