Nick Waterink wint tiende MTB Open

Hoogeveen – Sportman van Hoogeveen, Nick Waterink (20), wint het tiende MTB Open internationaal damtoernooi. Wie had dat ooit gedacht voorafgaand het toernooi? Van de 126 deelnemers deden namelijk zeven grootmeesters mee. Nick zelf in ieder geval niet. “Het is ongelofelijk wat er zaterdag gebeurde.” En dat uitgerekend in het jubileumjaar van de Hoogeveense organisatie. Een betere winnaar kon de organisatie niet krijgen. Nog nooit heeft een Hoogevener het ‘eigen’ toernooi gewonnen.

Hoogevener laat Afrikaanse damtop achter zich

Het was een enorm gevecht aan de top. Na zes rondes ging twee Afrikaanse topdammers met tien punten aan de leiding: Damien Messinga uit Kameroen en GMI NDiaga Samb uit Senegal. Onder hen volgde, onder leiding van Nick, een groep van 12 mensen die allen negen punten hadden. Het leek erop dat het toernooi een Afrikaanse winnaar zou krijgen, maar niets is minder waar.

In de zevende ronde speelden Messinga en Samb onderling remise tegen elkaar. Nick Waterink boekte hetzelfde resultaat tegen internationaal meester, Thomy Bongo uit Kameroen. Dit gaf grootmeester Macodou NDiaye uit Senegal en de Friese Jan van Dijk de kans om ook op 11 punten te komen. Na zeven ronden stonden dus vier spelers aan kop die om de titel zouden strijden.

Zaterdag was dan de grote finale. Wie zou toernooiwinnaar worden? Al snel werd duidelijk dat Samb en NDiaye geen risico namen om nog naar beneden te kukelen. De partij tussen Messinga en Van Dijk moest dan de finale zijn. De winnaar zou kampioen worden. Maar liefst 2500 euro stond op het spel en de titel ‘MTB Open Nederlands kampioen’. De Kameroener plaatste in het late middenspel een verrassend offer tegen de spektakeldammer uit het Friese Ureterp.

Ondertussen vond naast dat bord ook de wedstrijd tussen Nick en MI Christian Niami uit Kameroen plaats. Nick koos ervoor om de strijd op te zoeken op ‘Afrikaans terrein’. Beiden spelers prefereerde namelijk voor een randspelsysteem, een creatieve strategie. De Afrikaanse dammers zijn hier over het algemeen dol op, want het barst van de combinaties en tactische slimmigheden. Ook nu liep de spanning hoog op. Beiden kwamen na 30 zetten al in tijdnood. Niami had hevige tijdnood, want hij bungelde steeds tegen de minuut aan. Nick bleef rustig en kwam met handige zetten om zijn tegenstander in moeilijkheden te brengen. In het late middenspel moest Nick noodgedwongen zijn tegenstander naar dam laten gaan, maar kreeg er zelf ook één ten koste van een schijf. Toch was Nick veel handiger met zijn dam en bezweerde de Kameroener met een giftige finesse.

De echte spanning voor Nick kwam na de partij, want als er een beslissing kwam tussen Messinga en Van Dijk, dan was Nick tweede of derde. Ook goed, maar hij wou liever kampioen worden. Het leek erop dat Messinga de partij zou winnen, maar Van Dijk legt zich niet snel in de houdgreep en pufte nog een laatste krachtinspanning om de remise-variant te vinden. Het perfecte resultaat voor de succesvolste jeugddammer van Hoogeveen. Nick straalde van geluk en werd omarmt door de vele toeschouwers en deelnemers. “Het is onwerkelijk allemaal,” zei de juichende Nick toen hij hoorde dat hij kampioen was geworden. Samb was ook erg tevreden met zijn tweede plek en Messinga had zijn beste toernooi gespeeld en pakte het brons.

Het MTB Open had nog meer Hoogeveens succes. Zo vielen Zainal Palmans (5e), Henk Grotenhuis ten Harkel (6e) en Rick Hakvoort (8e) ook in de prijzen. Daarnaast speelde Lisa Scholtens een sterk toernooi en werd tweede in het damesklassement. In de categorie junioren/aspiranten werd Wouter Sosef de overtuigende winnaar. Het ratingklassement boven 2000 rating ging naar Gert Bosker en Renco Oostindjer behaalde ook het podium met een derde plek in zijn ratingklassement tussen 1900 – 1999.

Het MTB Jeugdtoernooi, waar acht talentvolle jeugdspelers uit de regio meededen, werd een prooi voor Niels Bosscher van de Hoogeveense damclub. In de finale tegen clubgenoot en de vice-kampioen van Nederland, Siebe Kortleven, wist hij te stunten. Niels speelde een perfect toernooi en won ook alle wedstrijden in de voorronde. Alyne Goerres uit Aldeboarn werd derde ten koste van Beilenaar Merijn Wiggers (4e). Anand Dalaj uit Groningen versloeg Hoogevener Sytze Spijker (6e) en werd vijfde. De Hoogeveense Sophie Blenkers pakte haar eerste overwinning op Ruben Renken (8e) uit Warffum en werd zevende.

De organisatie kan terugkijken op een geslaagd jubileumtoernooi. Sponsor Alberto Waterink, Louis van Kelckhoven en wethouder Erwin Slomp van de gemeente Hoogeveen hadden de eer om de prijzen uit te reiken aan de winnaars.

Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door Mijnheer Truckbanden, Gemeente Hoogeveen, Betaal Garant Nederland, Debetsaldo & Creditsaldo, Bouw- en klusbedrijf Louis, Bruins Administratie, 24-7 Admin, Eye-T Webdesign, Jeager & Quildt, Kreeft Betonrenovatie, PrintJob, Jan Ekke de Vries Advies en HDC Hoogeveen.