Sfeer van geheimzinnigheid rond moordverdachte Hoogerbrugge

Hoogeveen: Tijdens de eerste zitting tegen Hala. E., de vrouw die terecht staat op beschuldiging van moord op Marcel Hoogerbrugge, kwamen meer details naar buiten die duidelijk maken waarom het Openbaar Ministerie de uit Soedan afkomstige vrouw verdenkt van de moord. De verdachte maakt gebruik van haar zwijgrecht.

De politie heeft de vrouw in december aangetroffen in Meppel waar zij verbleef bij een vriend die haar al 9 jaar niet had gezien. Deze kreeg de indruk dat zij bij hem was ondergedoken, zo verklaarde het O.M.. Ook had de vrouw de man uit Meppel op de hoogte gebracht dat Hoogerbrugge in zijn woning was vermoord. Toen was de vrouw nog geen verdachte dus kon zij terugkeren naar haar woonadres in London.

In het bloed van de Hoogevener werden sporen aangetroffen van diverse medicijnen. Het O.M. gaat er van uit dat Hoogerbrugge een cocktail van zware medicijnen is toegediend waarna hij in zijn bed is vermoord. Op glazen die in een vaatwasser stonden werden vingerafdrukken en DNA van de vrouwen Hoogerbrugge aangetroffen. In de glazen werden resten van medicijnen gevonden. Het moordwapen is tot op heden niet gevonden.

De vader van het slachtoffer heeft bij de politie verklaard dat zijn zoon inderdaad met de vrouw omging, hij had haar leren kennen toen de vrouw een kleine Arabische supermarkt runde in Hoogeveen, maar dat er geen sprake was van een relatie en dat zijn zoon haar beu was, hij had aangegeven bang te zijn voor de vrouw. Enige weken voor zijn dood dacht hij te zijn vergiftigd doordat hij pas heel laat wakker werd doordat zijn vader belde. Hoogerbrugge zocht op zijn computer naar vergiftiging en probeerde Hala E. na te trekken. Ze bleek ze niet werkzaam bij het bedrijf dat ze de Hoogevener had verteld, zo blijkt uit de verklaring van de vader. Het O.M. denkt dat Hoogerbrugge iets op het spoor was, onderzoeken lopen nog.

Rond de vrouw hangt een sfeer van geheimzinnigheid. Ze is in Soedan geboren en beschikt ook over een Egyptische nationaliteit. Ze blijkt een zestal telefoonnummers te hebben en de vrouw met wie ze al 20 jaar een relatie heeft kon niets vertellen over haar privéleven of waar ze woonachtig zou zijn. De politie had de vrouw al snel in beeld maar ging er van uit dat zij rond de tijd van de moord in Engeland verbleef. Dat bleek bij nader onderzoek niet het geval. Zij had wel een vlucht geboekt maar was niet aan boord van het vliegtuig. Zij bleek telefonisch niet bereikbaar en waardoor haar zoon aangifte deed van vermissing. Hala E. is bij een kennis in Meppel op bezoek geweest die drie dagen daarna tot de ontdekking kwam dat er medicijnen waren verdwenen, het betreft medicijnen die grotendeels overeenkomen met de aangetroffen resten in het het lichaam van Hoogerbrugge, aldus de officier van justitie.

De advocaat van de vrouw noemde de aangevoerde aannames en suggesties die geen spatje bewijs bevatten. Hij vroeg om vrijlating van zijn cliënt. De rechtbank besliste echter dat de vrouw drie maanden langer in voorarrest blijft. Vermoedelijk zijn dan de nog lopende onderzoeken afgesloten en kan de zaak verder inhoudelijk worden behandeld.

Zie ook het dossier: Marcel Hoogerbrugge

Geef een antwoord