Politiek

Kamervragen SP over verloskunde Bethesda

Hoogeveen: Naar aanleiding van de brandbrief van verloskundigen over de mogelijke sluiting van de afdeling klinische verloskunde in Hoogeveen stelde SP Tweede Kamerlid Henk van Gerven eerder deze week de volgende vragen:

Schriftelijke vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de minister van Medische Zorg en Sport over de dreigende verdwijning van de klinische verloskunde uit het Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen.

1. Is het juist dat de Raad van Bestuur van Treant voornemens is de klinische verloskundige afdeling van het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen te sluiten vanwege een tijdelijk tekort aan kinderartsen?

2. Onderschrijft u de zorgen die de eerstelijns verloskundigen uitspreken over het behoud van de veiligheid, kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van de verloskundige zorg in de regio Hoogeveen (Zuidoost Drenthe) door de dreigende verdwijning van de klinische verloskunde in de regio Hoogeveen? Zo neen, waarom niet?

3. Wat is uw oordeel over de dreigende sluiting van de klinische verloskunde in Hoogeveen in de wetenschap dat 67% van de zwangeren een lage SES hebben met extra risico’s en een AZC dichtbij het ziekenhuis is gelegen?

4. Deelt u de zorgen van de eerstelijns verloskundigen dat het sluiten van de klinische verloskunde tot een hogere perinatale sterfte zou kunnen leiden in een regio waarbij de sociale status qua risico’s vergelijkbaar is met Rotterdam?

5. Bent u bereid uw – tot nu toe- afstandelijke houding te laten varen en uw invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat de klinische verloskunde in Hoogeveen blijft en zowel Treant als de zorgverzekeraars Achmea en Menzis aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid? Zo neen, waarom niet?

6. Bent u bereid uw invloed aan te wenden om het tekort aan kinderartsen voor Treant op te lossen. Zo neen, waarom niet?

7. Wilt u deze vragen gezien de actualiteit zo snel mogelijk beantwoorden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen