Column

Kantlijn: roerige IJZ-tijd in Hoogeveen

Het is IJZ-tijd in Hoogeveen. Op diverse fronten is het onrustig in de gemeente. Hoewel het vakantie is en bezuinigingsplannen van het centrumrechtse college in Hoogeveen niet toevallig juist in deze periode naar buiten zijn gebracht, is er sprake van groeiende onrust onder de bevolking. Het plan voor de ijsbaan/zwembadcombinatie heeft inmiddels de dubieuze status van prestigeobject bereikt, aangezien er met de botte bijl wordt gehakt in het sociale domein en de zorg om de begroting van ons dorp sluitend te krijgen. Koste wat kost wil Hoogeveen voorkomen onder toezicht van een hogere overheid te worden gesteld.

door: Frits Kappers

De miljoenen die gepaard gaan met de realisering van het “IJZbaanbad” komen echt niet ter beschikking van het sociale domein als het plan wordt afgeblazen, maar hoe graag het college, bij monde van wethouder Erwin Slomp, duidelijk wil maken dat de bezuinigingen en het project IJZ volledig los staan van elkaar, de link is gelegd en zal zeker door getroffenen gelegd blijven worden.

De C in CDA
Opnieuw is (nu door Albert Metselaar via een reactie op Facebook) aan CDA fractievoorzitter Erik-Jan Kreuze gevraagd: “Hoe zijn jouw keuzes in verband te brengen met je Christelijke achtergrond?” Metselaar geeft een voorzet met zijn eigen interpretatie: “Ik interpreteer in ieder geval Christelijke identiteit met sociale identiteit en niet met het oude vooroorlogse beeld van vroeger dat Christelijk betekent dat de macht en de middenstand wordt gesteund.” Voor de tweede keer wordt de CDA fractievoorzitter aangesproken op de C in de naam van zijn partij. Het wordt tijd voor een antwoord van zijn kant.

Politicus of aan de zijlijn
In reactie op een van mijn schrijfsels vroegt EJK mij: “Ga jij nou in 2022 ook eens meedoen aan de verkiezingen?” Een beproefde tactiek om een criticaster te beschadigen. Het roepen aan de zijlijn wordt altijd weggezet als makkelijk. Kom zelf maar eens met oplossingen, is ook een veel gebezigde uitspraak. Waarmee feitelijk gezegd wordt, dat je geen kritiek mag leveren als je niet net zo goed bezig bent als degene op wie je kritiek hebt.
Mijn antwoord op EJK was kort: Nee ik ga niet de politiek in. Ben ik totaal ongeschikt voor en ook niet listig genoeg. Maar dat neemt niet weg dat ik vanaf de zijlijn op onderdelen van het beleid kritiek mag ventileren. Harde kritiek als dat nodig is. En dat is ingeval van rigide bezuinigingen op het sociale domein en de zorg absoluut het geval.

Gemeentelijke spaarpot is leeg
Gisteren mengde voormalig CDA-Kamerlid Jan Mastwijk zich op persoonlijke titel als bezorgde burger, in het debat tussen EJK en mij met een opiniestuk. Mastwijk stelt in zijn stuk onder meer dat het een feit is dat een besluit om project IJZ uit te voeren een zwaar beroep zal doen op de reservepositie van Hoogeveen, die mede door IJZ al in ‘zwaar weer’ terecht is gekomen.
De reservepositie waar Mastwijk op doelt is de spaarpot waarmee Hoogeveen financiële tegenvallers moet opvangen. Die spaarpot is nu leeg.

In een eerder stadium zei wethouder Slomp dat we gaan verdienen aan de ijsbaan. Mastwijk denkt daar anders over. Hij schrijft: “Je kunt redeneren tot je een ons weegt maar het eerste ‘grote project’ zoals een theater of een sportaccommodatie waarvan de exploitatieresultaten ‘meevallen’ moet nog gebouwd worden. Vaak is dan de reactie: Geen lef geen glorie. Met als voorbeeld: Als men destijds bij het aanleggen van het Noordzeekanaal ook zo angstig was geweest, was het er nooit gekomen.”
Aanleg van het kanaal was echter een investering in de voor de economie belangrijke infrastructuur, die zichzelf door die economie weer terugverdiende. Sportaccommodaties zijn, evenals theaters, nooit economisch rendabel. Daar moet altijd geld bij en dat kun je accepteren als een aanvaardbaar gevolg. Dat is dan een politieke keus, maar iedereen voelt volgens Mastwijk op zijn klompen aan “dat uiteindelijk de gemeente Hoogeveen als gevolg van IJZ over een paar jaar ‘een flinke scheur in de broek’ zal hebben.”

Harde kritiek van de VVD
Ook Debbie Bruin, fractievoorzitter van de VVD haalde in deHoogeveensche Courant hard uit naar de plannen van het college. De bestuurders van Hoogeveen gaan volgens haar slechts voor het belang van de eigen portefeuille, waarbij van samenwerking weinig te merken is. Interessant in het betoog van Bruin is de focus die zij legt op de ambtelijke organisatie. De samenwerking op ambtelijk terrein tussen Hoogeveen en de Wolden kost volgens haar jaarlijks tonnen extra, terwijl de beloofde efficiency uitblijft.
Overigens rept de VVD leidster met geen woord over project IJZ, logisch want prominent VVD lid Ewout Klok is vurig pleitbezorger van het project en de VVD is doorgaans wel gecharmeerd van het geen lef geen glorie. Dat mag wat mij betreft ook gerust, zolang het maar niet met mijn belastingcenten gebeurt.

Wat is wijsheid?
Van de gemeenteraad gaat veel wijsheid verwacht worden. De wijsheid om in te zien dat een ingeslagen weg mogelijk niet de juiste is. Zoals bergbeklimmers soms in het zicht van de top besluiten om te keren teneinde ook de afdaling te overleven, zo moet de gemeenteraad zich afvragen of het niet verstandig is om project IJZ te schrappen. Die afweging op zich vergt al moed. Immers men is in de euforie over de kans die werd geboden toen CDA gedeputeerde Jumelet de vette kluif van een subsidie van vijf miljoen in de ring gooide voor Hoogeveense begrippen ongekend daadkrachtig geweest. De melding dat wie het eerste kwam het eerste zou malen heeft de raad, als was zij een vurig renpaard, op hol doen slaan. Dat het paradepaardje nu misschien tot stilstand gebracht moet worden doet natuurlijk pijn, maar lijkt onvermijdelijk.

Ik sluit me aan bij Jan Mastwijk, die aan het eind van zijn opiniestuk schrijft: “Schrap IJZ en herschrijf de begroting. Spoedig zal blijken dat de reservepositie en de risicopositie van de gemeente er wel bij varen […] Haal even rustig adem, doorloop een zorgvuldig en transparant bezuinigingstraject, en ja, betrek daar ook het sociaal domein bij. Als dat allemaal is uitgekristalliseerd, ga dan de opties voor een gerenoveerd dan wel een nieuw zwembad eens in alle rust uitwerken.”

Lees het volledige opiniestuk van Mastwijk via onderstaande links
Pagina 1
Pagina 2

Geef een reactie

Aankomende evenementen