foto: Pixabay
Algemeen

Grote gemeentelijke verschillen bij financiële steun voor school-laptop in Drenthe

Hoogeveen – Op gemeentelijk niveau bestaan er in Drenthe grote verschillen in de aard en hoogte van laptop-regelingen. Dit concludeert elektronica-retailer BCC na eigen onderzoek onder alle 355 Nederlandse gemeenten.

De regeling is bedoeld voor minima-gezinnen met schoolgaande kinderen en biedt tegemoetkoming bij de aanschaf van een laptop.

Tegemoetkoming sterk afhankelijk van woonplaats

Gezinnen met een laag inkomen kunnen in Nederland vrijwel altijd gebruik maken van een laptop-regeling. Hiermee ontvangen zij een tegemoetkoming voor de aanschaf van een laptop voor schoolgaande kinderen. In gemeenten waar sprake is van een regeling, wordt in veel gevallen een maximumbedrag genoemd. Deze maximale tegemoetkoming bedraagt gemiddeld € 401.

Wel zijn er grote verschillen tussen de gemeenten onderling. Zo hanteert Zutphen (Gelderland) een tegemoetkoming van € 100, terwijl een laptop in Wijk bij Duurstede (Utrecht) maar liefst negen maal zoveel mag kosten.

Ook in de provincie Drenthe zijn de verschillen groot, zoals te zien in het overzicht Laptop regelingen, dat door BCC is gevisualiseerd.

Tegemoetkoming lager in grote stad en gemeenten met laag besteedbaar inkomen

Opvallend is het gegeven dat gezinnen die in een grotere gemeente wonen, gemiddeld een lagere tegemoetkoming kunnen aanvragen. Gemeenten met meer dan 75.000 inwoners bieden gemiddeld een maximale tegemoetkoming van € 370. In gemeenten met minder dan 75.000 inwoners is dit gemiddelde bijna tien procent hoger; namelijk € 408.

Ook zijn er duidelijke verschillen tussen gebieden waar het gemiddelde besteedbare inkomen relatief hoog, of juist relatief laag is. In gemeenten met een relatief hoog besteedbaar inkomen is de tegemoetkoming gemiddeld 20,1% hoger dan in de gemeenten met de laagste besteedbare inkomens.

– E

10 gedachten over “Grote gemeentelijke verschillen bij financiële steun voor school-laptop in Drenthe

 • Ach die appels en peren zijn helemaal niet zoveel verschillend hoor. Beide kosten ze geld dat je maar 1 keer kan uitgeven.

  Ik zou willen voorstellen dat de gemeente Hoogeveen de stille reserves die ze aan BAM zou schenken aan de meest biedende projectontwikkelaar gaat verkopen en de opbrengst daarvan gaat besteden aan een laptopregeling. De schenking aan BAM kon geen doorgang vinden dus heeft de gemeente Hoogeveen deze stille reserves nog steeds in bezit. Het is dus heel simpel een politieke keuze. Als je genegen bent €4 miljoen EXTRA aan een raadslid en 3 van z’n schaatsvrienden te schenken voor de realisering van hun ijsbaan dan kan je de €4 miljoen, nu ze voor de ijsbaan niet meer benodigd zijn, je ze toch over hebt en ook je begroting niet raken, prima ergens anders aan besteden. Zo ik zeg een politieke keuze en is de opmerking van Waarheid een heel terechte.

 • Wat is het, begrijp je het niet of wil je het niet bergrijpen Gerard?
  Het geld voor laptops komt uit een ander potje dat geld voor een ijsbaan, en een niet rendabel zwembad niet te vergeten!
  Ik begin met echt zorgen om je te maken Gerard, je blijft maar herhalen!

  • Gooi die maar gauw weg Gerard.
   Ik bedoel dat ik met zorgen om jouw gezondheid maakt!

 • Als jij je zorgen maakt om mijn gezondheid dan zal je je toch heus tot ons gemeentebestuur moeten wenden. Want de ongelooflijk onbetrouwbare wijze waarop Hoogeveen bestuurd wordt is niet slechts misselijkmakend maar zelfs ziekmakend. Het virus heeft nagenoeg alle bestuurders besmet.

  • Gerard als volwassen man ben je zelf verantwoordelijk over je gezondheid, in belang daarvan moet je soms loslaten. Veranderen doe je het toch niet!

 • Jij MMOf7 vind het kennelijk acceptabel dat jouw 7 kinderen opgroeien in een gemeente met een onbetrouwbaar bestuur. Ik doe wat in mijn vermogen ligt daar verandering in te krijgen. Dat jij het kennelijk goed vindt dat jou kinderen zich moeten onderwerpen aan volkomen onbetrouwbare personen kan ik niet snappen.

  • Dat is een aanname van jou Gerard dat ik dat acceptabel vind, Het zijn trouwens alle 7 inmiddels volwassen personen die hun eigen keuzes kunnen maken hoor!
   Wat jij maar blijft doen is aan de ene kant bewonderingswaardig maar aan de andere kant verspilde energie aangezien je er niks mee bereikt.
   Bij de volgende verkiezingen kunnen alle inwoners bepalen wat er gaat gebeuren in onze gemeente.
   Mocht FvD gaan meedoen schat ik in dat ze hoge ogen gaan gooien afgaande op de uitslag van de provinciale verkiezing in Hoogeveen.

Geef een reactie