Kantlijn: Welkom bij Treant mijnheer Akkerman

Hoogeveen – Passant JP van Beers is vertrokken als CFO bij de Treant Zorggroep. In zijn plaats is Ron Akkerman benoemd. Akkerman was gedurende 12 jaar werkzaam bij Pro Persona, een GGZ instelling met locaties in o.a. Nijmegen, Arnhem, Ede, Veenendaal en Tiel.

Door: Frits kappers

Ik wil niet kinderachtig zijn en daarom noem ik de heer Akkerman bij deze van harte welkom bij Treant. Hij is ongetwijfeld de geschikte man om te zorgen dat Treant als belangrijkste lid van het kernteam Zorg voor de regio, de catastrofale concentratie van ziekenhuiszorg in Emmen in elk geval financieel zal overleven.

Met grote belangstelling heb ik in een artikel uit 2017 in de Gelderlandergelezen wat personeelsleden van Pro Persona vonden van de gang van zaken bij hun organisatie. Een gang van zaken waarvoor u, mijnheer Akkerman, als bestuursvoorzitter de eindverantwoordelijkheid droeg. U hebt zo te lezen recente ervaring met personeel dat door dictatoriaal management in een angstcultuur terecht kwam. Personeel dat niet hardop kritiek durfde te uiten uit angst voor baanverlies. Die ervaring zal in de raad van bestuur van Treant van harte welkom zijn.

Maar u hebt meer ervaring. Medewerkers melden, naast de autoritaire wijze van leidinggeven, vriendjespolitiek, verdeel- en heerspolitiek, opsplitsen van goed draaiende hechte teams, onderling wantrouwen op afdelingen en pesten op het werk. U beschikt absoluut over de juiste bagage voor uw werk bij Treant.

Oplopend ziekteverzuim, ontslag uit onvrede met het werk, gedwongen overplaatsingen, zware werkroosters, nachtdiensten voor senioren en medewerkers met door het werk opgelopen trauma’s. U hebt het allemaal kennelijk al meegemaakt.

Uw raad van bestuur weigerde destijds eensgezind elk commentaar. Dat is een voortreffelijke eigenschap voor een bestuurder bij Treant, want rekent u er op dat alles wat u doet en laat in Hoogeveen e.o. onder het vergrootglas gaat.

Wij hebben niet de illusie dat wij het onzalige tij kunnen keren, maar wij laten de afbraak van de zorg in onze directe omgeving niet geruisloos gebeuren. Vandaar dat ik u welkom noem en uw palmares heb bekeken. Daarop staan diverse sluitingen van specialistische afdelingen en groepen en in 2017 voorzagen ingewijden meer sluitingen. U komt wat dat betreft bij Treant in een gespreid bedje. U zult er zich snel thuis voelen.

Alleen zijn er in de zuidwestelijke hoek van uw adherentiegebied nogal veel mensen die Treant om hen moverende redenen de rug toekeren. U was “na twaalf mooie en dynamische jaren” toe aan een nieuwe uitdaging zo valt op Skipr te lezen. U zult het mij dan ook niet euvel duiden als ik u uitdaag om verloskunde en kinderafdeling terug te brengen naar Hoogeveen. En als u dan toch bezig bent neem dan ook de SEH en de IC mee. Zoniet dan betwijfel ik of u in onze gemeenschap ooit welkom zult zijn.

Geef een reactie