Jeugddammers werken hard aan punten op EK

Warschau / Hoogeveen – Het Europees kampioenschap jeugddammen in Warschau is alweer vier dagen bezig. Inmiddels zijn er vijf van de negen rondes geweest. De Hoogeveense jeugdspelers Nicole de Vries (16), Roland Kreeft (13) en Elise Schouten (12) leven helemaal op.

Nicole de Vries speelt bij de aspiranten meisjes. Het toernooi telt 30 deelnemers. De sterke speelsters uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne zijn zoals gewoonlijk ook vertegenwoordigd. De eerste ronde trof Nicole gelijk een kanshebber voor de titel, namelijk de Russische Alena Bolshakova. De Hoogeveense had haar tegenstander in de opening al onder de voet gelopen met een dodelijke opsluiting. De schijfwinst volgde snel. Met een schijfje meer dacht Nicole te lang na om de partij goed af te maken waardoor de genadeslag uitbleef. In de tweede ronde tegen de Estse Karmen Kuusik leverde haar snelle schijfwinst wel de twee punten op. De derde en vierde ronde eindigde in remise en dat schuurde een beetje met het vertoonde spel. Er zat namelijk veel meer in. Tegen het aanvallende spel van de Russische Tunaara Fedorova in de vijfde ronde kon Nicole geen tegenwicht geven. Met vijf punten staat ze op een 12e plek.

Roland Kreeft heeft net zoals Nicole moeite om de partij af te maken. Roland speelt bij de pupillen waar 34 deelnemers aan meedoen. De tweevoudige Nederlands kampioen kwam met een remise goed de eerste ronde door tegen de Rus Aisen Egorov. In de tweede ronde kon hij deze puike prestatie niet herhalen tegen Prokopiy Govorov, ook uit Rusland. In het slot maakte hij een dure blunder. In de derde en vierde ronde herstelde hij zich uitmuntend met twee sterke overwinningen tegen een Let en een Pool. Vol vertrouwen ging hij de vijfde ronde in om de Wit-Russische Mikita Vasko een kopje kleiner te slaan. Roland speelde ijzersterk in het klassieke middenspel en behaalde winstvoordeel. Maar op het moment suprême zag hij de winnende variant niet en moest zelfs een pijnlijke nederlaag incasseren. Na vijf rondes staat de Hoogevener op een 17e plaats met vijf punten.

Bij de pupillen meisjes (28 deelneemsters) speelt Elise Schouten haar eerste EK. Ze heeft weinig toernooi-ervaring in vergelijking met Nicole en Roland. Ze begon het EK erg stroef met tweemaal een nederlaag en één remise. Toch zag je haar talent in de partijen en waren de nederlagen erg vertekend. Als je goed blijft spelen komen de punten van zelf. En dat gebeurde ook in de vierde en vijfde ronde. Eerst werd de nummer drie van Nederland, Daria Shulepova, op remise gehouden en vervolgens blikte ze de Poolse Adrianna Koszweska op strategische wijze in door een aanval tegen te spelen. Elise heeft nu vier punten en bezet de 24e plek.

Het toernooi duurt tot en met 7 augustus. Op 8 augustus wordt het EK Rapid gehouden en 9 augustus gaan ze nog sneldammen. Alle informatie over het toernooi is te vinden via www.damclubhoogeveen.nl

Deel dit bericht!

Geef een antwoord