Gevaar voor legionella: spoel na vakantie alle waterleidingen door

Hoogeveen – Als u weer thuiskomt van vakantie, loopt u een verhoogd risico op een infectie met de legionellabacterie. Water dat lang niet gebruikt wordt, verslechtert als het boven de 25 graden uitkomt. En daar is in deze periode zeer grote kans op. Spoel daarom alle leidingen goed door als u weer thuiskomt van vakantie.

Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Daardoor komen onnodig veel legionellabesmettingen voor onder teruggekeerde vakantiegangers. Jaarlijks zijn er honderden meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer besmettingen voor. TIPS Stilstaand water in leidingen dat warmer wordt dan 25 graden verhoogt de kans op vermenigvuldiging van de legionellabacterie. Ook blijven bepaalde stoffen achter in stilstaand water, zoals metalen uit de drinkwaterleiding. Dit zijn de tips om problemen te voorkomen. – Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut door, de douche zelfs 4 à 5 minuten – Laat het water rustig stromen en voorkom daarbij dat het water vernevelt door de sproeikop onder water in een emmer te houden of in een washandje – Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen een temperatuur van minstens 55 graden heeft – Spoel ook de tuinslang door, die kan flink opwarmen in de volle zon. Voorkom ook hier verneveling – Spoel ook alle kranen door op de vakantiebestemming – Reinig en ontsmet regelmatig het bubbelbad en jacuzzi

ERNSTIGE LONGONTSTEKING

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Veteranenziekte is een ernstige longontsteking. Er bestaat ook een lichtere vorm van infectie: de legionellagriep. Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u besmette druppeltjes waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches, stoombaden of bubbelbaden kunt u besmet raken met legionella. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken. Ook is legionella niet over te dragen van mens op mens.

GROTER RISICO

Mensen die meer kans hebben om een ernstige longontsteking te krijgen zijn ouderen, mensen met een slechte gezondheid of een verminderde afweer en rokers. Longontsteking door Legionella komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord