Hoogeveense jeugddammers spelen EK

Hoogeveen – Morgen begint het Europeeskampioenschap jeugddammen in Warschau, de Poolse hoofdstad. In totaal vijf leeftijdsklassen voor jongens en meisjes zal om de Europese titels gestreden worden. De Nederlandse delegatie bestaat uit maar liefst 24 deelnemers, onder wie drie Hoogeveense spelers: Nicole de Vries (16), Roland Kreeft (13) en Elise Schouten (12).

Nicole de Vries heeft haar EK-ticket verdient door in de meivakantie het aspirantenkampioenschap voor meisjes op haar naam te schrijven. Dit deed zij heel overtuigend door als een bulldozer haar tegenstandsters plat te walsen. Haar 100% score voelde enorm goed bij de voormalige Europees kampioene die twee jaar een dampauze had ingelast. Afgelopen seizoen kreeg ze de smaak weer te pakken, mede doordat ze nu zelf damles geeft aan jonge talenten. Inmiddels is dit haar laatste EK bij de aspiranten (tot 16 jaar). Voorgaande twee edities deed ze niet mee. Ze hoopt op een topklassering, alleen weet ze niet of ze nog mee kan komen met haar concurrenten. Ze heeft in ieder geval enorm goed voorbereid.

Tweevoudig Nederlands kampioen van 2019 (algemeen en sneldammen), Roland Kreeft, heeft een uitstekend seizoen achter de rug. Niet alleen heeft hij twee Nederlandse titels op zak, ook speelde hij een sterk toernooi met de aspirantenfinale. Zijn ontwikkeling gaat als een speer en hij wil zich nu graag meten met de internationale top. Zijn grootste concurrenten komen voornamelijk uit Rusland en Wit-Rusland. De voorgaande EK’s en WK’s eindigde hij veelal in de middenmoot. Nu hij laatstejaars is bij de pupillen (tot 12 jaar) richt hij zijn ogen naar boven.

Elise Schouten maakt haar debuut op het EK. Het aanstormend damtalent speelde zich bij de dambond in de kijker tijdens het NK voor pupillenmeisjes. Op het NK speelde ze erg sterk en eindigde ze zesde, vlak achter de top-3. Dit resultaat was voldoende om een keuzeplek te ontvangen. Elise zit amper twee jaar op de Hoogeveense damclub en nu mag ze al naar een groot toernooi. Zij heeft een enorme positieve drive en dat werkt stimulerend op haar stijgende ontwikkeling. In een korte tijd heeft zij enorm veel bijgeleerd van het damspel. De verwachting is dat ze menigeen kan verrassen, ook omdat ze een onbekende factor is in het speelveld.

Het toernooi telt negen rondes en duurt tot en met 7 augustus. Op 8 augustus wordt ook het EK rapid gehouden, terwijl op de slotdag, 9 augustus, het EK wordt afgesloten met een sneldamtoernooi. Alle ontwikkelingen van de drie Hoogeveense spelers is te vinden op www.damclubhoogeveen.nl.

Verslag en foto Zainal Palmans

Deel dit bericht!

Geef een antwoord