Column

Kantlijn- Boerkaverbod en twitter riool

Afgelopen week heb ik uit pure nieuwsgierigheid een genuanceerde tweet over het boerkaverbod geplaatst op twitter. De tekst luidde: ik ben voor verbod op alle gezichtsbedekkende kledij, zoals boerka, niqab, motorhelm, bivakmuts etc. Maar ik ben nog nooit een vrouw in boerka of niqab tegen gekomen. Het boerkaverbod lijkt me dus vooral symboolpolitiek.


Door Frits Kappers

Het doel van de tweet was om eens te ervaren of het twitter riool zich over mij zou uitstorten. En dat gebeurde, maar minder heftig en minder agressief dan ik had verwacht, wel langer naijlend. Als een soort kleine veenbrand.

Gemeenschappelijk kenmerk van vrijwel alle reacties: ik leef onder een steen en ben een onwetende domme holbewoner. Logisch want ik woon in Drenthe en zou eens in de Randstad moeten komen kijken. Ophitsende tweets kwamen vooral van Jan Roos (@LavieJanRoos), logisch want hij leeft in de GeenStijl traditie die bij voorkeur nodeloos kwetst.

Dit weekend sprak ik hierover met een vriend, die in de Randstad voor de klas heeft gestaan en ooit tegen mij zij: “Het is met die Marokkaanse pubers gewoon lastig om geen racist te worden.” Vriend is geen racist, staat open voor andere culturen en is geïnteresseerd in de drijfveren van andersdenkenden, daardoor maakten zijn woorden toen diepe indruk op mij.”

Dit weekend zei hij: “Twitter en Facebook zouden verboden moeten worden. Iedere debiel kan anoniem gaan zitten schijten via die media.” Hij vindt nadrukkelijk dat Twitter en Facebook (mede) schuldig zijn aan de rechtse onrust in ons land.

Ik ben dat niet met hem eens. Wel krijgen de rioolspuwers een groter podium, maar de oorzaak van de onrust ligt elders. Enerzijds bij het inderdaad afwijzen in woord, kleding en daden van onze manier van samenleven door een klein deel van de allochtone gemeenschap, anderzijds door ons gevoel van vervreemding dat hierdoor wordt opgeroepen.

Ik ben dan ook niet optimistisch over het antwoord op de vraag of die kloof spoedig gedicht kan worden. Het boerkaverbod is daar beslist geen goede oplossing voor. Zeker niet als het specifiek op één bevolkingsgroep betrekking heeft. Zij zullen zich nog meer gediscrimineerd voelen en de maatregel zal (zeker bij handhaving) averechts werken. De polarisatie zal er door toenemen.

De overheid toont hiermee vooral aan wankelmoedig te zijn en ook geen idee te hebben hoe ze de problemen, die er in veel wijken in Nederland daadwerkelijk zijn, te lijf moet gaan. Door mijn achtergrond als leraar vergelijk ik de samenleving en de overheid vaak met een schoolklas en een docent. U kent allen de docent die geen orde kan houden. U kent ook de docent waar u ontzag voor had. De overheid lijkt steeds meer op een docent die geen orde kan houden en de samenleving op een klas waar geen land mee te bezeilen valt.

Maar dat is niet de schuld van Twitter en Facebook. Het is veel eerder de schuld van de ongelijke verdeling van geld en goed op deze wereld. En daar kunnen alleen de “rijken” op vreedzame wijze verandering in brengen. Als de paria’s het moeten doen zal er bij de rijken geween zijn en knersing der tanden. En voor de duidelijkheid: ik beschouw hierbij als rijken iedereen die niet in armoede leeft.

2 gedachten over “Kantlijn- Boerkaverbod en twitter riool

  • “Maar ik ben nog nooit een vrouw in boerka of niqab tegen gekomen”

    Dan kom je vast niet erg ver. Tegenover mij in Meppel woonde een stel. Ook in Giethoorn kom je ze tegen!

  • Alle kledij die het onmogelijk maakt om mensen te herkennen en recht aan te kijken moet verboden zijn, dat heeft niks met religie of discriminatie te maken.

Geef een reactie

Aankomende evenementen