Pas op voor landelijke wespenplaag

Nederland – De wespenplaag waar al voor werd gewaarschuwd is begonnen. Nog voor het verwachte moment komen de wespen al agressief naar buiten en zitten ze met grote getallen bij elkaar. Wespen zitten op beschutte plekken en komen nu massaal naar buiten om eten te zoeken voor de komende winter. 

De huidige wespen zitten voornamelijk in bosrijke gebieden. Maar lokaal komen ze ook veel voor in steden of dorpen. Afgelopen jaar hebben wij een hele mooie zomer mogen genieten. Hierdoor konden de wespenkoninginnen zich goed voeden en vermenigvuldigen. Na de warme zomer hebben we ook een zachte winter gehad. Hierdoor zijn er weinig wespen doodgevroren en komen er dus ook dubbel zo veel wespen bij dit jaar.

Agressief 

De wespen komen nu naar buiten om eten te zoeken en zijn zeer agressief. Ze voelen zich continu bedreigt en zullen bij een kleine bedreiging direct steken. Ook de hitte werkt mee aan de boosheid van de wespen.

Wat is een wespenplaag

Men spreekt van een wespenplaag als er minimaal 2 weken een zwerm word gezien van 500 wespen of meer. Ook wanneer er grote groepen wespen bij elkaar zitten die agressief vliegen en mensen aanvallen.

Hoe te bestrijden

Een wespennest is lastig te bestrijden. Dit moet meestal door een bestrijdingsdienst gedaan worden. Deze diensten draaien momenteel overuren en kunnen het aantal nesten bijna niet aan. Een wespennest zal moeten worden uitgerookt of met gif worden ingespoten.  Hierdoor word de koningin gedood en sterft vervolgens het hele nest uit.

Deze video is gemaakt door een redactielid. Hier zat een wespennest onder de vlonder maar ook in de spouwmuur. Tijdens het bestrijden is de bestrijder zeven maal door zijn pak heen geprikt. Na een aantal dagen is door de 2 kilogram aan gif geen wesp meer waargenomen. De redactielid is tijdens het filmen in zijn hand gestoken benader ze dus in geen enkel geval. Film is opgenomen op 18 juli.

 

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Bron: Extreemweer.nl

Een aantal handige tips

Tip 1…Gebruik geen geurtjes op je lichaam zoals parfum, deo, haarlak, aftershave e.d.
Tip 2… Wanneer je buiten wat gaat drinken zorg voor een glas met een schroefdop erop en daarin een rietje.
Tip 3….Bij blikjes drinken altijd een rietje erin doen, dat drinkt het veiligst, of bv je glas afdekken met folie en daar een rietje insteken.
Tip 4… Zorg dat je geen kleding draagt met felle kleurtjes.
Tip 5…. Sla NOOIT naar een wesp, ze worden agressief en prikken meteen.
Tip 6… Zorg dat er wespenhangers in je tuin hangen maar niet op de plek waar je zit.
Tip 7… Sinaasappels door midden snijden en daar kruidnagel in doen houd de wespen op afstand.
Tip 8… Vermijd plekken zoals prullenbakken bij bv benzinestations, of andere openbare plekken.
Tip 9… Draag lange mouwen, zorg dat je huid is bedekt, wanneer je ergens komt waar wespen zijn.
Tip..10 Wanneer je gestoken wordt..ZUIG NOOIT MET JE MOND HET GIF ERUIT….de kans dat jij ook allergisch ben is aanwezig en dan heb je wel een probleem, daarbij door het uitzuigen maak je diverse cellen in de huid kapot wat de allergische reactie nog ernstiger maakt.
Tip 11… Haal de angel met een pincet eruit dit is de beste manier en zo beschadigd je de huid het minst.
Tip 12… Vermijd de plekken waar veel wespen zijn.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord