Algemeen

Eerste H3 festival groot succes

Hoogeveen – Het eerste H3 festival van Hoogeveen stond gisteren in  het teken van vervoer. Het vervoer heeft sedert eeuwen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Hoogeveen en omgeving.

Op vier locaties was van alles te zien en te doen wat met transport en water te maken heeft. Met schepen, bussen en een treintje werden gisteren  de bezoekers naar verschillende locaties vervoerd.

Zo kon men een heus prehistorisch kampement bezoeken. Ook was er bij de watertoren, in samenwerking met drinkwaterbedrijf WMD Drinkwater B.V., een interessante activiteit: de WMD Waterdag.

Al vanaf 1633 was er een eerste kleine vloot van kleine praampjes die gebruikt werd om turf af te voeren. De vloot groeide en langzamerhand werden het zeilschepen, die steeds groter werden. Toen de ijzeren zeilschepen verschenen zijn deze later uitgerust met ronkende motoren. Vooral de kleinere vaartuigen werden vervolgens vervangen door vrachtwagens. Vervoer dat zonder water kon. Diverse bedrijven in Hoogeveen en omstreken bleven het vervoer trouw, waardoor de veenkolonie een netwerk van vrachtvervoer werd. Hoogeveense bedrijven bedienen nog heel Europa.

 

© Foto: Tom Dragstra 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: