Column

Adieu Treant Vaarwel Bethesda, Hoogeveen huilt

Scheiden doet lijden. Of het nu om een huwelijk gaat, een vriendschap, een arbeidsrelatie, of het vertrouwen in een ziekenhuis. Het doet pijn als je beseft belazerd te zijn, bedrogen en bestolen. Vandaag neem ik afscheid van Bethesda, het ziekenhuis waar ik mij schatplichtig aan voelde na de geweldige (en gelukkig geslaagde) behandeling die mijn geliefde daar onderging toen bij haar borstkanker was vastgesteld. Een tien met een griffel. En wie mij als leerkracht heeft gekend weet dat ik niet gauw een tien uitdeelde. Er moet altijd ruimte voor verbetering blijven.

Door Frits Kappers

Vandaag neem ik afscheid van ons Bethesda dat wreed is vermoord, door leugenaars en misleiders, graaiers die kwamen en gingen, maar wel rustig en met droge ogen €250.000,00 declareerden voor een half jaartje (!) werk. Vreemdelingen, passanten, zoals matrozen in vreemde havens vroeger de schaamluis bij de lokale hoeren verzamelden, zij vernielen de ziekenhuizen en voeren de rigide agenda van de grote zorgverzekeraars uit, met als gevolg dat het aantal ziekenhuizen in dit land verder en verder gereduceerd wordt.

Met de mooist mogelijke praatjes en mantra’s wordt de bevolking gehersenspoeld. Op informatiebijeenkomsten worden succesverhalen verteld. Onlangs nog in de Magneet in Hoogeveen. Er wordt volgens de artsen Kleingeld en Huvers in Bethesda meer gedaan dan ooit tevoren. Ze deden hun best, ere wie ere toekomt, om de aanwezige 15(!) betrokken Hoogeveners te overtuigen. Ze deden zo hun best om de blijde boodschap te verkondigen dat CFO JP van Beers (ook zo’n passant) vergat om te zeggen dat Treant extra geld nodig heeft uit het transitiefonds, anders valt het om. Personeel loopt weg, patiënten lopen weg en Treant redt het niet zonder extra geld.

Maar het meest kwalijke is dat men dondersgoed wist dat de huisartsenpost zou gaan sluiten om 23:00 uur. En dat men dat verzweeg. Dat Treant niet transparant is en een eigen waarheid loopt te verkondigen weten we in Hoogeveen al jaren. Maar dat men zo laf is dat men dit verzwegen heeft… het doet mij denken aan een specialist die tegen een terminale patiënt zegt dat er nog wel hoop bestaat, omdat de moed om de waarheid te vertellen ontbreekt.

Naar zo’n ziekenhuis zal ik niet gaan. Mijn vertrouwen is te vaak beschadigd door de bazen en de collaborateurs. We zijn te vaak belogen met betrekking tot IC, verloskunde en wat al niet meer. Wat zal mij worden voorgelogen als ik mijn gezondheid en daarmee mijn leven moet toevertrouwen? Onlangs moest ik voor een behandeling van (overigens geen levensbedreigende vorm van) huidkanker naar een dermatoloog. Het stelde mij voor de vraag die bij iedere huwelijkscrisis beantwoordt moet worden: heb ik nog vertrouwen in de goede bedoelingen van de ander?

Ik heb die vraag in dit geval beantwoord met NEE. En daarom zeg ik nu Adieu Treant, Vaarwel Bethesda. Ik wil behandeld worden in een ziekenhuis waar ik geen twijfels bij hoef te hebben.

Meer op:    Kantlijn

3 gedachten over “Adieu Treant Vaarwel Bethesda, Hoogeveen huilt

  • Dag Frits! Heel veel plezier gewenst bij de omliggende ziekenhuizen. Ik ben er van overtuigd dat U daar ook prima terecht kan voor (Ik hoop het niet voor U) zware en minder zware ingrepen en gezondheidskwalen.

    Gezien het feit dat U uw bericht afsluit met ‘adieu Treant en vaarwel Bethesda’ ga ik er gemakshalve ook maar vanuit dat U vanaf nu stopt met uw persoonlijke frustraties over ONS nog steeds mooie ziekenhuis. Het Dagblad van het Noorden heeft dit gisteren ook heel goed verwoord.

    Adieu dhr Kappers, Vaarwel Frits!

    • Wie zijn ONS, OnsHoogeveen?
      Misschien wel zo netjes om naar Frits, en anderen, je eigen naam te gebruiken. Tenslotte doet hij dat ook!
      ONS Bethesda bestaat allang niet meer, het is nog slechts een uitgekleed ziekenhuisje!
      Uitgekleed en kapot gemaakt door Treant daarbij geholpen door o.a. Zilverenkruis Achmea!
      Het wordt de hoogste tijd dat onze regering dit ook gaat inzien en stopt met de marktwerking in de gezondheids zorg.

  • Ik kan me niet zo vinden in de reactie van “ons hoogeveen”. Maak u bekend. !
    Het ziekenhuis wordt uitgekleed. Frustraties mag dan ook, is zelfs goed.
    Zeker als dit ook tot acties aanzet. Beter dan een passieve houding.
    Bovendien maakt ieder voor zich uit wat ie er van vindt: dus opmerkingen als “vaarwel Frits” is opgepast.
    Hij steekt tenminste zijn nek uit en laat zijn gezicht zien. Uw reactie is wat anoniem en wat lafhartig.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: