Zakelijk

Appen op fietsen (eindelijk) verboden

Hoogeveen – Sinds kort is het appen op de fiets verboden. Doe je dit toch, dan riskeer je een boete van maar liefst 95 euro. Dit is een hoog bedrag voor veel fietsers, maar het bedrag is niet zonder reden zo hoog. Wanneer je door een stad loopt, valt meteen op dat een groot aandeel van de fietsers meer oog heeft voor hun telefoon dan hun omgeving. Vooral de jongere generaties zitten veel op hun telefoon tijdens het fietsen. Wil jij meer weten over de nieuwe wetgeving, lees dan snel door.

Ongelukken door appen

Appen heeft de afgelopen jaren voor veel ongelukken gezorgd. Appende fietsers worden bij een steeds groter percentage van de ongelukken betrokken. Appende fietsers zien weinig om zich heen en reageren veel te laat in gevaarlijke situaties. Niet voor niets staat het internet vol met filmpjes van appende jongeren die tegen stilstaande voertuigen aan rijden. Het is niet alleen gevaarlijk voor de fietser zelf, maar ook voor de omgeving, die moet uitwijken voor de appende fietser. Het doel van de nieuwe wetgeving is dan ook om het aantal verkeersdoden en het aantal ongelukken terug te brengen.

Wat mag wel en niet?

De politie heeft aangegeven veel te gaan controleren op appen tijdens het fietsen. Direct na het ingaan van de wetgeving, zijn agenten al druk bezig met bekeuren. Vaak zie je bij dit soort wetgeving ook een overgangsperiode, waarin agenten niet bekeuren, maar wel waarschuwen. Dit is bij deze wet niet het geval. Deze strenge houding is niet voor niets, omdat dit noodzakelijk is om levens te sparen. Daarnaast zorgt het appen tijdens het fietsen niet alleen voor ongelukken, maar ook voor veel bijna-ongelukken, met alle frustratie voor het overige wegverkeer van dien.

Het is dus belangrijk dat als jouw kind weet wat wel en niet mag op de fiets. Dit kan je het beste bijbrengen op jongen leeftijd. Fietst je zoon bijvoorbeeld op zijn jongensfiets 22 inch of je dochter op haar 18 inch meisjesfiets, dat doe je er goed aan om je kind goed voor te lichten over deze regel en wat wel en niet mag op de fiets.

Wat zegt de nieuwe wetgeving

De wetgeving is zo dat je tijdens het fietsen helemaal de telefoon niet meer vast mag hebben. Je mag deze wel aanraken wanneer deze in een houder zit, waardoor je dit komende tijd meer bij fietsers gaat zien. Wat niet mag, is je telefoon uit je zak pakken om bijvoorbeeld muziek zachter of harder te zetten, of om een ander nummer op te zetten. Dit mag wel als je knopjes op je oortjes hebt zitten, omdat je dan je telefoon niet aanraakt. Denk dus goed na voor je je telefoon uit je zak pakt tijdens het fietsen. Stop hier niet alleen mee op plekken waar de pakkans groot is, maar ook op andere momenten tijdens het fietsen. Er ligt bij fietsers zelf ook een grote verantwoordelijkheid om niet op de telefoon te zitten en zo het aantal ongelukken terug te brengen. Laat die telefoon dus niet in je zak vanwege de kans op een boete, maar vooral voor de veiligheid van jezelf en het overige wegverkeer.

Een gedachte over “Appen op fietsen (eindelijk) verboden

  • Alleen wordt het nog volop gedaan in Hoogeveen, vandaag weer tientallen mensen al fietsend en append gezien

Geef een reactie

Aankomende evenementen