Willem Huttinga en Stefan van de Belt halen zilver op NK luchtwapens

Arnhem – In het sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem werd afgelopen weekend door de beste luchtgeweer- en luchtpistoolschutters uit Nederland in verschillende categorieën gestreden om de Nederlandse titels. Voor de Hoogeveensche Schietvereniging waren zes schutters uitgenodigd door de KNSA, vijf geweerschutters en één pistoolschutter.

Veteranen Pistoolschutter Willem Huttinga wist op het onderdeel 5-schots luchtpistool Veteranen met een score van 48 punten van de maximaal 60 te halen punten een tweede plaats en bijbehorende zilveren medaille te halen.
Bij het onderdeel 10 meter Luchtgeweer Veteranen waren twee schutters uitgenodigd, Gerrit Jan Somberg en Nico van Winden. Somberg werd met een score van 367,4 punten 15e en Van Winden met een score van 340,2 punten eindigde op de 20e plaats.

De drie uitgenodigde jeugdschutters Daphne van Leeuwen, Mandy van Leeuwen en Stefan van de Belt van de Hoogeveensche Schietvereniging hebben de vereniging ook dit jaar goed op de kaart gezet. Ze wisten zich alle drie bij de beste 8 van hun klasse te kwalificeren en mochten daarom in de finale wedstrijd uitmaken wie het goud, zilver of brons zou krijgen.

Jeugd
Daphne van Leeuwen wist zich in de klasse luchtgeweer Junioren-B dames met een score van 384,1 punten keurig op een vijfde plaats te kwalificeren bij de beste 8 die vervolgens in een Olympische finale mochten uitmaken wie uiteindelijk met het goud, zilver en brons naar huis zou gaan. In finale wist ze uiteindelijk met een score van 173,6 punten de vijfde plaats te halen.

Mandy van Leeuwen wist zich in de klasse luchtgeweer Junioren-A dames met een nieuw persoonlijk record van 540,5 punten op haar eerste NK keurig op een vijfde plaats te kwalificeren bij de beste 8 die vervolgens in een Olympische finale mochten uitmaken wie uiteindelijk met het goud, zilver en brons naar huis zou gaan. In finale wist ze uiteindelijk met een score van 135,6 punten de zesde plaats te halen.

Stefan werd afgelopen zaterdag voordat hij met zijn wedstrijd begon eerst nog gehuldigd tijdens de jaarlijkse huldiging voor recordhouders voor de twee Nederlandse records, die hij vorig jaar september wist te behalen bij het onderdeel luchtgeweer 3-houdingen Junioren-A heren en luchtgeweer liggend Junioren-A heren.

In een steeds warmer wordende sporthal schoten de luchtgeweer Junioren-A heren hun kwalificatiewedstrijd tegen het einde van de middag. In een spannende wedstrijd waarbij er tussen de nummer één en nummer drie maar 2,9 punten verschil zat, wist Stefan zich met een score van 605,0 punten als tweede te kwalificeren voor de Olympische finale.

Zowel de kwalificatiewedstrijd als de finale waren best spannend voor Stefan aangezien halverwege de kwalificatiewedstrijd zijn geweer storingen gaf en niet goed functioneerde. Helaas was dit tussen de kwalificatie en de finale niet meer te herstellen. In de finale wisselden de schutters regelmatig van plek. Uiteindelijk wist Stefan na 24 schoten met een keurige score van 234 punten de tweede plaats en dus een zilveren medaille te halen.