Algemeen

Telefoon vasthouden op fiets vanaf morgen flink beboet

Hoogeveen – Vanaf morgen  mag u geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree van de telefoon gebruik maken is wel toegestaan. Uiteraard moet u op het verkeer blijven letten. U mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen.

Geen gevaar of hinder veroorzaken met fiets
Als u fietst, mag u geen gevaar zijn voor andere weggebruikers. Dit staat in artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994. Veroorzaakt u wel een gevaarlijke situatie? Dan kunt u beboet of veroordeeld worden. Dit geldt ook als u een verkeersongeval veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaargewond raakt.
Ook verboden voor trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig
Vanaf 1 juli 2019 mag u ook geen elektronisch communicatieapparaat meer vasthouden als u een gehandicaptenvoertuig of tram bestuurt. Als u deelneemt aan het verkeer zonder een voertuig te besturen, is het niet verboden. Bijvoorbeeld op een paard of als voetganger. Maar u mag ook dan geen gevaar zijn voor andere weggebruikers.

Handsfree muziek luisteren toegestaan
Handsfree navigeren en muziek luisteren mogen wel. Bijvoorbeeld via een koptelefoon waarmee u het apparaat bedient. U moet wel zorgen dat u het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar 1 oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten. U mag wel de knopjes aan uw koptelefoon of aan het snoer van uw oordopjes gebruiken om uw telefoon of muziekspeler te bedienen.
Vanaf 1 juli 2019 boete voor vasthouden telefoon op de fiets.

Als de politie vanaf 1 juli 2019 ziet dat u tijdens het fietsen uw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat zoals een navigatiesystemen, tablet of muziekspeler) vasthoudt, dan kunt u een boete krijgen van €95. Als u stilstaat mag u uw telefoon of ander mobiel elektronisch apparaat wel vasthouden en gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen