Treant concentreert klinische verloskunde en klinische kindergeneeskunde in Emmen (update)

Hoogeveen/Stadskanaal/Emmen: Vanaf dit najaar concentreert Treant alle klinische verloskundige en klinisch kindergeneeskunde zorg op locatie Scheper in Emmen. Patiënten kunnen nog altijd terecht op locaties Refaja (Stadskanaal) en Bethesda (Hoogeveen) voor poliklinische zorg, dagbehandelingen en voor- en nazorg op de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde.

Treant ziet zich genoodzaakt tot concentratie van zorg door een structureel tekort aan kinderartsen. Het bieden van klinische verloskundige en kindergeneeskundige zorg betekent dat er 24/7 een kinderarts op locatie moet zijn. Er zijn momenteel te weinig kinderartsen om de benodigde diensten op een verantwoorde manier voor langere tijd op meerdere locaties te kunnen draaien.

‘Het sluiten van afdelingen is het laatste dat je als bestuurder wil. We ervaren dit als een aderlating van ons zorgaanbod voor de regio. Het is een besluit dat we met buikpijn hebben moeten nemen’, aldus bestuursvoorzitter Carla van de Wiel. ‘Maar artsen die we niet hebben, kunnen we ook niet inzetten. Dit is de enige manier om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven leveren.’

Keuze voor Emmen
Treant kampt al langer met een tekort aan kinderartsen. De afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde van locatie Scheper in Emmen zijn sinds 18 december 2017 tijdelijk gesloten. ‘De druk op de kinderartsen is er nog steeds. Om te voorkomen dat meer artsen uitvallen, is gekozen voor concentratie van zorg op een locatie. De capaciteit van de locatie Emmen is het grootst en heeft meer faciliteiten. Bovendien zijn de gevolgen voor de reistijd van patiënten het kleinst als we de zorg concentreren in Emmen.’

Scenario’s
Met man en macht is de afgelopen maanden gewerkt om te proberen de klinische verloskundige en klinische kindergeneeskundige zorg te kunnen blijven leveren. Met betrokken vakgroepen, medewerkers, verloskundigen en belanghebbenden zijn alle mogelijke scenario’s onderzocht.

De raad van bestuur ziet concentratie als enige verantwoorde oplossing. ‘Onze patiënten moeten kunnen vertrouwen op fitte artsen. Nog erger dan het sluiten van afdelingen is het lopen van onverantwoorde risico’s’, aldus Van de Wiel. ‘Hoe spijtig het ook is om afdelingen te moeten sluiten, het leveren van kwalitatief goede zorg blijft het belangrijkst.’

Voorgenomen besluit
Het besluit is een zogeheten ‘voorgenomen’ besluit. Dit betekent dat het nog wordt voorgelegd aan de ondernemingsraad, cliëntenraad en raad van toezicht. Een definitief besluit volgt naar verwachting deze zomer. Vervolgens wordt gekeken hoe een en ander zo zorgvuldig mogelijk kan worden ingevoerd in het najaar. De personele gevolgen worden momenteel in kaart gebracht.

UPDATE (18.25 uur):

Wethouder Erwin Slomp van de gemeente Hoogeveen reageert op de kwestie. “‘Met het weghalen van deze zorg zet Treant de toekomst van Bethesda op het spel. We doen alles om te voorkomen dat dit besluit uitgevoerd wordt.”

Deel dit bericht!

12 gedachten over “Treant concentreert klinische verloskunde en klinische kindergeneeskunde in Emmen (update)

 • 15. mei 2018 om 17:29
  Permalink

  Misschien eens tijd dat onze burgervader zich in gaat zetten? Hoogeveen met n hoofdletter H. Maar daar lijkt onderhand niets meer van over.

 • 15. mei 2018 om 18:04
  Permalink

  ja dat krijg je met vrije marktwerking
  ze willen alleen maar winst maken
  en Den Haag laat het gewoon toe

 • 15. mei 2018 om 19:01
  Permalink

  Dit voorgenomen besluit was te verwachten! Emmen zuigt zich, met behulp van de bestuursvoorzitter en haar kompanen, nog verder vol en de ziel wordt uit Stadskanaal en Hoogeveen gehaald. Op naar het volgende besluit van dezelfde strekking en Emmen heeft waar waarvoor het strijdt en Stadskanaal en Hoogeveen staan met lege handen en binnen 2 jaar is de huidige bestuursvoorzitter met de Noorderzon vertrokken.
  Waarom deze onzinnige acties, laat de huidige situatie voor wat het is, stop alle investeringen en aanpassingen en bouw zo snel mogelijk een nieuw interventie ziekenhuis op een centrale locatie. Bewoners (lees potentiële klanten) in het adherentie gebied van Bethesda (ongeveer 70.000) hebben over het algemeen niet de voorkeur voor de lokatie Emmen. Blijkbaar is dat nog niet helemaal duidelijk! En verloskunde en kindergeneeskunde maakt toch onderdeel uit van de basiszorg voor ieder zelf respecterend basisziekenhuis!

 • 15. mei 2018 om 19:51
  Permalink

  gaat niet lukken dus, militairen, asielzoekers etc zijn gratis verzekerd. oftewel op een andere manier.enigste optie voor mij is dan emigreren.denk hier nog ff een jaar over na en dan zie ik wel.

 • 15. mei 2018 om 20:03
  Permalink

  Eppo123, in welk land denk je dat het beter geregeld is ?.

  Deze beslissing kon je gewoon zien aankomen. de volgende vraag is wat gaat hierna verdwijnen.

  De gemeente Hoogeveen kan dan wel een paar losse kreten of tweeds in de wereld gooien maar ga er maar niet vanuit dat het bestuur van Treant zich daarover druk maakt. Nee die maken zich hoofdzakelijk druk om zoveel mogelijk zorg naar Emmen te loodsen, en natuurlijk hun status met daaraan gekoppeld hun vorstelijke inkomen.

  Die kan het echt niet schelen dat de burger 30 of 40 km moet rijden om met hun zieke kind naar een ziekenhuis te moeten rijden, of een vrouw die een gecompliceerde bevalling heeft, die vervolgens ook nog eens een pokke eind moet rijden om de noodzakelijke hulp te krijgen.

  Op technologisch vlak zal de geneeskunde ongetwijfeld reuze sprongen maken, maar wat betreft patiënten zorg maken we reuze sprongen terug in de tijd.

 • 16. mei 2018 om 12:25
  Permalink

  Geen fijne verbinding naar emmen. En Hoogeveen is toch goed. En nu wachten op de eerste ongelukken. En dan zeggen ze weer Hoogeveen kan geen winst maken. Laten ze de administratie maar is op orde maken. Waarom krijg je na een operatie of bezoek naar een arts pas ruim een half jaar of driekwart jaar daarna een rekening. Soms zijn mensen al bijna een half jaar overleden, krijgen ze nog een rekening. Administratie van ziekenhuis verplichten na drie maanden een rekening te sturen. Bij medicijnen bestellen via apotheek heb je wel de rekening binnen een maand.

 • 17. mei 2018 om 00:49
  Permalink

  Moeten Vrouwen die ‘s nachts gaan bevallen eerst naar Emmen ???
  Kan toch niet waar zijn…?? Ook is er géén directe snelle verbinding tussen Hoogeveen eo. naar Emmen.. dit gaat gevaarlijk worden voor spoedbevallingen….!!

 • 18. mei 2018 om 15:29
  Permalink

  Mevrouw van de Wiel laat zich vandaag, al dan niet op eigen verzoek, interviewen door het Dagblad van het Noorden. Het besluit is genomen en er is geen weg terug! Het artikel voelt als een bewust gekozen rookgordijn. Als we het over de ziekenhuiszorg van Treant hebben, gaat het volgens mij niet om 6500 medewerkers. Daarnaast geeft ze aan dat er wel kinderartsen zij, maar deze niet in het noorden willen werken. Voor zover ik mij kan herinneren zijn er geen kinderartsen voor Emmen beschikbaar. Als bestuurder lost mevrouw van de Wiel dit dus op door de kinderartsen uit de 2 overige Treant ziekenhuizen verplicht over te plaatsen naar Emmen.
  Wat blijkbaar nog steeds niet geland is bij de bestuurder is het feit dat naast kinderartsen ook potentiële cliënten (lees inwoners van Hoogeveen) er niet de voorkeur aan geven niet naar Emmen te gaan. Het probleem van Emmen wordt op deze wijze op het bordje van Hoogeveen en Stadskanaal gelegd.
  In hetzelfde artikel geeft mevrouw van de Wiel aan niet bij de lawaai demonstratie aanwezig te willen zijn en dat ze zich voor wil bereiden op haar werkzaamheden voor de volgende werkweek. Jammer dat ze deze keuze maakt. Een (slechte) raad van haar communicatie adviseur? Ik zou zeggen “sta er ook als het wat minder gaat”, daar dwing je pas respect mee af!

  • 18. mei 2018 om 16:17
   Permalink

   Er zijn wel degelijk kinderartsen in het Schepers maar die hebben zich alle 3 tegelijk ziekgemeld 5 maanden geleden!
   Ik zou wel graag van de kinderartsen van Bethesda en het Refaja willen horen hoe zij er persoonlijk over denken!

 • 19. mei 2018 om 20:01
  Permalink

  Ik zou wel eens willen weten waarom die 3 kinderartsen zich tegelijk hebben ziek gemeld !! misschienn uit onvrede te moeten pendelen naar Hoogeveen en Stadskanaal,???? Want gezamelijk met Hoogeveen en Stadskanaal hebben we het over tenminste 8 kinderartsen ( in Hoogeveen 4 + Emmen 3 ( ziek thuis)en Stadskanaal weet ik niet zeker.
  Dus roostertechnies zou dat op te lossen moeten zijn naar mijn mening!!
  Maar …. het is natuurlijk al zo handig gespeeld door het bestuur om de OK en IC al te verplaatsen naar Emmen endat er zodoende al helemaal geen ziekenhuisbevalling met operatie of een bevalling met complicaties meer kan geschieden in Hoogeveen en Stadskanaal, Erg slim gespeeld.

Geef een reactie