Beheersing Eikenprocessierups in de gemeente Hoogeveen

Hoogeveen – De eikenprocessierups heeft dit jaar een onstuitbare opmars gemaakt. Niet alleen in de gemeente Hoogeveen, maar ook in de rest van Nederland is er geen ontkomen meer aan. De gemeente probeert de overlast die door deze rupsen wordt veroorzaakt zo veel mogelijk te beperken.

HOE DOET DE GEMEENTE DAT?
Door de rupsen te verwijderen op plekken waar veel mensen komen. Dat betekent dat alle eikenprocessierupsen binnen de bebouwde kom, dus ook de dorpen, worden verwijderd uit gemeentelijke bomen. Hierbij hebben plekken als winkelcentra, scholen en speelplekken prioriteit. Daarnaast worden op plekken als recreatieterreinen en sportvelden buiten de bebouwde kom ook nesten verwijderd uit gemeentelijke bomen.
Medewerkers van de gemeente controleren alle gemeentelijke eiken op aanwezigheid van de eikenprocessierups. Bomen met deze rupsen, worden voorzien van een rood-wit lint. De gemeente probeert de rupsen in deze bomen zo snel mogelijk te verwijderen. Waarna ook het rood-wit lint weer wordt verwijderd.
Helaas is het aantal eikenprocessierupsen dit jaar zo explosief gestegen, dat het een tijd gaat duren voordat alle nesten zijn verwijderd. Er zijn simpelweg niet genoeg bestrijders beschikbaar om deze enorme klus te klaren. Momenteel zijn drie gespecialiseerde teams van het bedrijf Rimato met man en macht aan het werk om de rupsen te verwijderen. Ook in de avonduren wordt hard doorgewerkt.
Het is van belang dat u zelf niet aan de slag met de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat is specialistisch werk. Zij hebben geschikte pakken en apparatuur voor deze werkzaamheden.

WAT KUNT U DOEN ALS U IN AANRAKING BENT GEKOMEN MET DE RUPS?
Contact met de haren van de eikenprocessierups kan klachten geven zoals jeuk, rode pijnlijke huiduitslag, irritatie aan de ogen en/of irritatie aan de luchtwegen.
Ga na aanraking van de rupsen niet krabben of wrijven. Was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook de kleren, liefst op 60°C. Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een crème met bijvoorbeeld menthol of aloë vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Voor meer informatie over gezondheidseffecten kunt u terecht bij GGD Drenthe.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord