CDA wil betere starterslening

Hoogeveen – Het CDA wil dat de starterslening in Hoogeveen onder de loep wordt genomen. Veel inwoners maakten in de jaren van de economische crisis gebruik van de lening. Maar volgens de partij zijn de er de laatste jaren nog maar weinig leningen verstrekt en werkt het instrument dus niet goed meer. In de gemeenteraadsvergadering van 27 juni zal het CDA daarom verzoeken om een evaluatie en eventuele bijstelling van de starterslening. Verzoeken wordt mede-ingediend door Gemeente Belangen als D66 en SGP.

Hoogeveen startte met de starterslening om de bouw en de woningmarkt weer op gang te helpen. Door starters de gelegenheid te geven een eerste woning te kopen, zouden de eigenaren van die woningen kunnen verhuizen naar duurdere of nieuwe woningen. Zo zou de vastzittende woningmarkt uit het slop worden getrokken. Volgens CDA-raadslid Aaf-Tineke Bisschop-Hiemstra heeft dat goed gewerkt: ‘In 2013 werd bijvoorbeeld het maximale aantal van 45 leningen afgegeven en we hebben de laatste jaren de woningmarkt zien aantrekken’.

Eerste aanpassing
Op 1 april 2016 werd de starterslening aangepast. Na een evaluatie was toen de conclusie dat het instrument niet meer nodig was voor de hele woningmarkt. De verkoop van portiekflats uit de jaren 60 en 70 kon echter nog wel een stimulans gebruiken. De prijzen waren gekelderd en de flats werden nauwelijks nog verkocht en dus werd de starterslening voortaan daarop gericht. Starters konden de lening nu alleen nog aanvragen voor deze portiekflats tot een koopprijs van maximaal €105.000.

Nieuwe evaluatie
Volgens Bisschop is het effect van de huidige starterslening vrijwel nihil. En de cijfers bevestigen dat. Tot de wijziging in 2016 werden er bijna 300 leningen uitgegeven. Na de wijziging nog maar vijf en dit jaar zelfs nog niet een. Dat is trouwens goed te verklaren. ‘Op Funda staan op dit moment nog maar vijf portiekflats te koop in Hoogeveen en de prijzen zijn inmiddels zo gestegen dat geen van deze flats in aanmerking komt voor een starterslening’, aldus Bisschop. En dus vraagt zij donderdag om een evaluatie en om een onderzoek naar of er behoefte is aan een starterslening in een andere vorm. Het verzoek wordt inmiddels mede-gedaan namens GemeenteBelangen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord