Gezondheid

Mozaïekkunst bewoners Weidesteyn onthuld

Hoogeveen – Precies een jaar geleden ontvingen bewoners met dementie van Treant-locatie Weidesteyn in Hoogeveen de kunst- en cultuurprijs van Treant. Met deze (geld)prijs maakten bewoners samen met kunstenaar Geert Oldenbeuving twee schilderijen met mozaïekkunst. Het resultaat werd vanmiddag onthuld door bewoner dhr. Spee en burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen.

‘Er zijn veel kunstenaars onder u’, zegt Loohuis bewonderend tegen bewoners in Weidesteyn. ‘De tuin wordt vandaag opgefleurd met twee prachtige kunstwerken die u zelf heeft gemaakt. Complimenten! Dit is een prachtig begin van de zomer en ik hoop dat u volop gaat genieten van het buiten zijn.’ Het maken van schilderijen met mozaïekkunst die passen bij het jaargetijde én bij de natuurbeleving van bewoners. Dat was de uitdaging die kunstenaar Geert Oldenbeuving samen met bewoners aanging.

Bloemen van mozaïek
Een maand lang scheurden bewoners vellen papier in ontelbaar veel stukjes om samen prachtige bloemen van mozaïek tevoorschijn te toveren. Ook naasten en vrijwilligers hielpen regelmatig mee met scheuren en plakken. Voor het andere schilderij zijn felle kleuren gebruikt, want deze kleuren doen bewoners denken aan de zomer en lente’, legt activiteitenbegeleider Femmelien Oosterhof uit. Bij de winter en herfst passen, volgens bewoners, warme tinten zoals oranje, bruin en rood. ‘Maar ook grijs en wit horen erbij want in de winter valt er sneeuw’, voegt een bewoner toe. De originele kunstwerken hangen in de gangen van Weidesteyn. Als je met je hand over de kunstwerken glijdt, voel je de structuur van de talloze stukjes papier. Fotokopieën van de kunstwerken zijn afgedrukt op aluminium om ze buiten in de tuin, boven twee betonnen bankjes, te kunnen ophangen.

Buiten genieten
‘Met het uitreiken van de kunst- en cultuur prijs stimuleren we bewoners, medewerkers en vrijwilligers om kunst- en cultuuractiviteiten te bedenken én hieraan deel te nemen’, vertelt Kees Veling, directeur care. ‘We zien dat de bankjes in de tuin al regelmatig bezet zijn. Bewoners genieten samen met bezoek van de groene omgeving met kunstwerken die emoties oproepen en aanleiding zijn tot een gesprek. Het kunstproject heeft nu al een positief effect op het welzijn van bewoners en hier ben ik trots op’, aldus Veling.

Het maken en plaatsen van de schilderijen en de bankjes is mede mogelijk gemaakt met steun van lokale sponsoren.
Kunst- en Cultuurprijs
De kunst- en cultuurprijs wordt elk jaar door de kunstcommissie van Treant uitgereikt om bewoners, medewerkers en vrijwilligers te stimuleren om kunst- en cultuuractiviteiten te bedenken én hieraan deel te nemen. In het najaar van 2019 wordt de kunst en cultuurprijs weer uitgereikt.
Foto: © André Weima 

Geef een reactie