Lekker naar buiten? Let op teken en eikenprocessierupsen

Hoogeveen – We hebben al kunnen genieten van een aantal mooie zomerse dagen. Als u daardoor veel buiten bent, loopt u kans op een tekenbeet of aanraking met een eikenprocessierups.

Deze zijn in de lente en zomer het meest actief. Teken en eikenprocessierupsen kunnen ervoor zorgen dat u last krijgt van uw gezondheid.

TEKEN

In de Drentse natuur komen veel teken voor. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Controleer altijd op teken, na een verblijf in natuur of tuin. Verwijder een teek binnen 24 uur, de kans op de ziekte van Lyme is dan vrijwel uitgesloten. Een tekencontrole nadat u in het groen bent geweest, is een kleine moeite maar erg belangrijk.

EEN TEEK? PAK ‘M BEET! CHECK IEDERE PLEK!

– Neem een puntig pincet of een tekentang – Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er voorzichtig uit – Ontsmet het wondje – Schrijf op wanneer en waar op het lichaam u gebeten bent – Binnen 3 maanden na de beet griepachtige verschijnselen of rode kring rond de beet? Ga dan naar uw huisarts – Als een teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, overleg dan met uw huisarts of behandeling nodig is

EIKENPROCESSIERUPS

De eikenprocessierups komt tijdens de zomer voor in heel Drenthe. Van mei tot augustus lopen de eikenprocessierupsen in een lange rij (processie) achter elkaar aan op en rond eikenbomen. Tijdens deze periode kan de eikenprocessierups gezondheidsklachten veroorzaken als u in aanraking komt met de brandharen van de rups.

HERKEN KLACHTEN

Als u in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups, kunt u binnen een paar uur klachten krijgen: (hevige) jeuk, bultjes of blaasjes, roodheid en ontsteking en soms kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid.

WAT TE DOEN BIJ KLACHTEN

– Strip de huid direct na blootstelling met plakband – Spoel de huid en de ogen met lauw water – Was besmette kleding heel grondig op 60°C

Deel dit bericht!

Geef een antwoord