Algemeen

Grof machinegeweld gearriveerd voor sloop school Griendsveenweg

Hoogeveen – Langzaam maar zeker vordert de sloop van het oude Roelof van Echten College aan de Griendtsveenweg.
Afgelopen weken is het subtielere sloopwerk uitgevoerd door onder meer leerling slopers . Maar nu staat een grote hydraulische kraan klaar om deze week te beginnen met het grote werk.

Tien BBL-studenten van het Alfa-college in Hoogeveen legden afgelopen maart nog het praktijkexamen tot handsloper af in het oude schoolgebouw aan de Griendstveenweg in Hoogeveen. Een uniek praktijkexamen, want dit is de eerste keer in Nederland dat dit examen wordt afgenomen.

De tien studenten hadden op deze slooplocatie ieder hun eigen lokaal met onderdelen en details die gestript, gesloopt, geoogst of verwijderd moesten worden. Zo was de situatie voor iedere student gelijk en konden de erkende leermeesters het werk nauwkeurig beoordelen.
“Het accent bij deze opleiding ligt voornamelijk op veilig en verantwoord werken”, legt Adriaan Baas, docent bij het Alfa-college uit. Hij vervolgt: “Slopen is meer dan alleen met een sloopkogel door een pand, er komt zoveel meer bij kijken!”.

Renovatieslopen
In het oude schoolgebouw werden middels simulatie renovatieslopen nagebootst. Dat betekent dat tijdens de sloop diverse materialen voor hergebruik in aanmerking komen. Zo worden de verwijderde plinten, kastenwanden, vloedbedekking, systeemplafonds en diverse armaturen van elkaar gescheiden, zodat het straks gerecycled kan worden.

Over de opleiding
De vraag naar kwalitatief geschoold personeel in de sloop groeit. Daarom biedt het Alfa-college, naast een ROC in Heerhugowaard, deze BBL- opleiding tot Sloper aan. Een tweejarig traject waarin studenten worden opgeleid tot handsloper. Momenteel wordt onderzocht of er in de toekomst gestart worden met andere opleidingen binnen de sloop, zoals Allround sloper (niveau 3).

©foto: Regionieuws Hoogeveen

Geef een reactie