Wie wordt ‘Pullenvaarder 2019’

Hoogeveen – Op 13 juli vindt het H3festival plaats. Een pullenbok los wedstrijd maakt deel uit van dit festival. De Historische Kring Hoogeveen neemt de organisatie van deze wedstrijd op zich, die van 10.00 – 16.00 uur plaatsvindt (Locatie: Schutstraat nabij Het Kruis).

De pullenbok lossen.

Dagelijks voeren in Hoogeveen voor 1960 /1970 tientallen pullenvaarders langs de boeren in de buitengebieden om de volle melkpullen te verzamelen en af te leveren bij de melkfabriek. Onderweg verzamelden ze zo, op hun kilometerslange vaartocht, de melkpullen. Op de ene plek laadden ze er twee, op een andere plek vier en soms wel zeven tot tien pullen bij. Totdat hun route klaar was. Daarbij verdeelden ze hun krachten over een periode van soms twee tot drie uur tijd. Maar….
Als ze bij de melkfabriek aankwamen was het dringen geblazen om te zorgen dat de pullen zo snel mogelijk gelost konden worden, zodat ze niet lang doelloos lagen te wachten. En als je eenmaal aan de beurt was bij het laadperron bij de melkfabriek, dan moesten alle volle pullen zo snel mogelijk vanuit hun bok op de wal gezet worden. Daarbij lag de bok in het water en moesten de pullen omhoog afgeladen worden. Buitengewoon zwaar en riskant werk, want de pullen moesten vooral niet tussen wal en schip in het water verdwijnen.
Het lossen van de pullen was des te zwaarder, omdat de pullenvaarder alle volle melkbussen ook al een keer in de hand gehad had toen hij ze in de boot zette. Daarnaast hadden ze diezelfde ochtend vaak al enkele tientallen kilometers te voet afgelegd, waarbij de bok ook nog eens met handkracht moest worden voortbewogen. Dat gebeurde met een lange houten stok die de vaarboom werd genoemd. Het duwen werd vreken genoemd.

Een nieuwe Hoogeveense traditie.
We zijn van plan om een bok neer te leggen met daarin twintig, met water gevulde, pullen. Zo’n gevulde pul weegt zeker 25 kilo. Daarnaast ligt een zogenaamd laadperron. Tja, verder kunt u het wel raden……
Welke deelnemer zet het snelst de twintig pullen met een totaalgewicht van 500 kilo vanuit de bok op de wal? Rechtop en zonder verlies van ‘melk’.
We denken met deze wedstrijd een typisch Hoogeveens stukje geschiedenis te laten herleven. En degene die winnaar van deze wedstrijd wordt mag zich een jaar lang ‘Pullenvaarder van het jaar’ noemen. We roepen bij deze sterke mannen (en vrouwen) uit Hoogeveen op om zich voor deze wedstrijd in te schrijven. Meedoen kan individueel of in teamverband. Er wordt gestreden in duo’s. Het winnende duo speelt onderling de finale om zodoende tot 1 winnaar te komen. Het moet een fantastische uitdaging zijn om je een jaar lang winnaar van deze wedstrijd te mogen noemen. Inschrijven is kosteloos en kan uitsluitend via
secretaris@historischekringhoogeveen.nl

Deel dit bericht!

2 gedachten over “Wie wordt ‘Pullenvaarder 2019’

  • 10 juni 2019 om 17:50
    Permalink

    Gaan we dan wel een kanaal aanleggen om het ook echt realistisch te maken? Is ook meteen een mooie toeristische trekpleister als je met de boot tot in het centrum kan varen

  • 11 juni 2019 om 15:55
    Permalink

    Neem aan dat dit bij Hoofdstraat Noord zal plaatshebben. Daar is nog water in het centrum aanwezig. Vanuit een wiebelende bok is het net even moeilijker denk ik.

Geef een antwoord