Veilig zwemmen in Drenthe

U kunt in Drenthe op tal van plaatsen zwemmen. Niet alleen in de vele zwembaden, maar ook op allerlei plaatsen in de vrije natuur. Het water in zwembaden voldoet aan de eisen. De Drentse kanalen, meren en plassen zijn lang niet altijd geschikt als zwemwater. Bijvoorbeeld omdat de plas in gebruik is voor andere doeleinden zoals vissen, surfen of het zuigen van zand.

Op de digitale zwemplassenkaart staan de plekken in Drenthe die geschikt zijn om te zwemmen. Het zwemmen in andere wateren wordt afgeraden!
Per zwemplas staat informatie over de accommodaties en de veiligheid. Sommige plassen zijn beslist niet geschikt voor kinderen of ongeoefende zwemmers.
Honden worden bij deze plassen niet toegelaten.

De kwaliteit van het zwemwater
In de zomermaanden controleren de waterschappen in Drenthe het zwemwater op de aanwezigheid van zogenaamde colibacteriën. Als er erg veel colibacteriën in een zwemplas voorkomen, kan het zijn dat het water ziekteverwekkers bevat. Volgens Europese richtlijnen wordt vanaf half april tot en met september de kwaliteit van het water onderzocht. De actuele waterkwaliteit wordt gepubliceerd op zwemwater.nl. De informatie is ook beschikbaar op de zwemwater-app.

Negatief zwemadvies
Als het lang warm weer is, kan de kwaliteit van het water snel minder worden. Natuurwater kan dan vervuild worden met verschillende bacteriën. Een van deze bacteriën kan, vooral bij mensen die daar gevoelig voor zijn, oorontsteking veroorzaken. Ook kunnen huidirritaties voorkomen. Als u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen in natuurwater is het verstandig contact te zoeken met de huisarts.
Mocht een zwemplas onbetrouwbaar blijken te zijn, dan wordt dit op internet en via de landelijke zwemwater-website (www.zwemwater.nl) bekendgemaakt. Ook de media krijgen bericht over een (tijdelijk) negatief zwemadvies of zwemverbod. Bij het zwemwater wordt in deze gevallen een waarschuwingsbord geplaatst.

De veiligheid van de zwemplassen
Jaarlijks stelt de provincie een onderzoek in naar de veiligheid van het zwemwater. Hierbij wordt onder andere gelet op de afbakening van ondiepe gedeelten en op de steilheid van de oever. De resultaten vindt u in de tabel op de zwemkaart.
Advies voor veilig zwemmen
Ongeoefende zwemmer of kleine kinderen mee? Zwem niet in plassen zonder geleidelijk aflopende oever!
De ondiepe gedeelten zijn niet bij alle zwemplassen afgebakend met drijflijnen. Bovendien is er bij zwemplassen geen toezicht op het zwemmen: houd kleine kinderen dus voortdurend in de gaten!

Vaak zijn in plassen scherpe voorwerpen, kuilen en obstakels niet te zien. Ook is de diepte van het water slecht in te schatten: duik nooit in open water!
Zwemplassen kunnen soms wel tot 15 meter diep zijn! In dit soort plassen komen hier en daar plotseling koude stromingen voor. Ook geoefende zwemmers kunnen hier in noodsituaties terechtkomen: ga daarom nooit alleen zwemmen!
Dikwijls staan er bij de plas borden die u vertellen over onveilige situaties. Houd u aan de aanwijzingen!

Zandwinplassen
Zandwinplassen zijn niet geschikt om te zwemmen. De oevers zijn instabiel en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Zandwinplassen zijn verboden terrein. Zo staat dat ook aangegeven.

Meer informatie
Wilt u informatie over de actuele waterkwaliteit?
Kijk dan op www.zwemwater.nl of download de zwemwaterapp.
Plassen waar een zwemverbod of negatief zwem­advies geldt, staan vermeld op de landelijke zwemwater-website.
Heeft u een melding of klacht, bel dan de milieuklachten­telefoon van de provincie Drenthe: (0592) 36 53 03.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord