Droom Noordscheschut duurt voort

Afgelopen zaterdag heeft Noordscheschut de eerste horde richting Hoofdklasse genomen. In en tegen Winsum zegevierden de Schutters na het nemen van strafschoppen. De wedstrijd zelf was meer spannend dan goed, maar dat lag ook aan de hoge temperatuur en de abominabel slechte grasmat. In de volgende ronde, aankomende zaterdag, wacht Noordscheschut een treffen met Hoofdklasser Spijkenisse.

Oefenmeester Marc van Meel moest tijdens de warming-up al een wijziging aanbrengen in zijn strijdplan. Danny Bouwman bleek geblesseerd, zijn plek werd ingenomen door Kevin van Dalen. Toch schoot Noordscheschut uit de startblokken, want al in de 3e minuut was het raak. Een scherp aangesneden corner van Aron Boer werd bij de eerste paal binnengekopt door Rijnald Vos. Een droomstart voor de gasten, een 0 – 1 voorsprong zo vroeg op het scorebord. Na deze treffer kwam de wedstrijd langzaam op gang. Winsum kopte naast en een vrije bal van Melvin Mol werd eenvoudig van de grond geplukt door de sluitpost van de thuisploeg. De warmte en het veld kwamen het spelbeeld niet ten goede. Het spel speelde zich voornamelijk af op het middenveld, beide teams kwamen niet of nauwelijks tot het opzetten van een enigszins dreigende aanval. Na een half uur spelen leek Van Dalen Noordscheschut op een 2 – 0 voorsprong te gaan koppen. Na een corner van Mol torende hij boven alles en iedereen uit, maar zijn kopbal verdween langs de verkeerde kant van het aluminium. Enkele minuten later werd Nick Koster de diepte ingestuurd, maar oog in oog met de keeper werd hij teruggefloten vanwege vermeend buitenspel. Hierna kabbelde de wedstrijd zich voort tot het rustsignaal. Noordscheschut tot dan toe niet of nauwelijks in de problemen geweest. Onder leiding van Ton Kamping en Rick Veldman stond de Noordscheschut-defensie als een huis.

De eerste mogelijkheid van het tweede bedrijf was voor de thuisploeg. Men mikte echter naast het doel van Wiebe Zinger. Aan de andere zijde stormde Vos frank en vrij op de keeper, zijn inzet werd echter gekeerd. Hierna volgde een flinke periode zonder gevaar van beide zijden. In de 65e minuut speelde Jos Kroezen, in combinatie met Vos, zich goed vrij, maar andermaal werden de Schutters vanwege vermeend buitenspel teruggefloten. Noordscheschut ging in deze fase op jacht naar een verdubbeling van de score. Maar een inzet van Koster werd geblokt en een vrije bal van Mol werd door alles en iedereen gemist. In de 72e minuut sloeg het noodlot aan de andere zijde toe. Bij de eerste de beste goede mogelijkheid voor de Winsumers was het meteen raak. Na matig verdedigen braken de gastheren door op de linkerflank en de ingevallen Rick Schaaphok kon van dichtbij de gelijkmaker binnenkoppen. Gezien het spelbeeld zeker niet terecht, maar oude voetbalwetten schrijven dergelijke scenario’s nu eenmaal voor. Zoals zo vaak dit seizoen gingen de gasten niet bij de pakkenneer zitten. Enkele minuten later was men na een corner van Mol opnieuw dicht bij een voorsprong, maar andermaal werd het speeltuig door alles en iedereen gemist. Winsum liet zich in deze fase van de wedstrijd ook niet onbetuigd. Na het verlengen van een vrije bal moest Zinger met hulp van de buitenkant van de paal redding brengen. Aan de andere zijde werden meerdere doelpogingen van Noordscheschut met lijf en lede verijdeld. In de 87e minuut leek Kroezen onreglementair, zonder bal in de buurt, naar de grond te worden getrokken, binnen de beruchte lijnen. Maar de leidsman van deze middag vond het niet voldoende voor een strafschop. Ook een volley van de ingevallen Danny Kiekebelt suisde nog voor het vijandige doel langs. In de absolute slotfase deden beide teams nog een ultieme poging tot scoren, maar echt gevaarlijk werd men niet.

Na negentig tropische speelminuten moest er nu dus twee keer een kwartier worden verlengd. De Schutters oogden fitter en feller, en gingen meteen op jacht naar nieuwe voorsprong. Een inzet van Koster werd geblokt, een kansrijke voorzet van dezelfde Koster bereikte geen medespeler en na goed voorbereidend werk van Kiekebelt schoot de ingevallen Dennis Hooijer over. De grootste kans moest echter nog komen. In de 108e minuut dook Van Dalen frank en vrij op voor de vijandige sluitpost. Hij had echt niet in de gaten hoeveel vrijheid en tijd men hem bood en schoot te gehaast rakelings over de deklat. In deze fase was er maar één team dat aanspraak maakte op de overwinning. Winsum stond erbij en keer ernaar. Het laatste wapenfeit van de eerste verlenging was voor Kiekebelt. Zijn inzet spatte echter uiteen op de lat.

De tweede verlenging hetzelfde laken een pak. Noordscheschut met balbezit en goede mogelijkheden. De gastheren leken murw geslagen door de tomeloze inzet en dadendrang van de bezoekers. Een kopbal van Kiekebelt rolde naast en een inzet van Dennis Hooijer verdween hoog over. De wedstrijd leek af te stevenen op een strafschoppenserie. Van beide zijden lagen er spelers met kramp op de grasmat, gesloopt vanwege de slopende omstandigheden. Winsum probeerde nog wel even een Tim Krul-effect aan te zwengelen, door enkele seconden voor het eindsignaal een keeperswissel toe te passen. Dit mocht echter niet baten. Na de reguliere ABBA-sessie stond het 3 – 3, hierna ging het om en om. Kiekebelt trof doel, Winsum miste, Noordscheschut terecht winnaar. Op naar de volgende ronde nacompetitie, voor een startbewijs in de Hoofdklasse!