Sport

NK Jeugddammen knallend van start

Hoogeveen – Het Nederlands kampioenschap voor pupillen meisjes (tot 13 jaar) is van start gegaan in buurtgebouw het Knooppunt. Drie Hoogeveense jeugdspeelsters moeten met 14 anderen de strijd aangaan voor de Nederlandse titel en EK- en WK-plaatsing. De eerste dag was gelijk al zwaar, want er stonden maar liefst drie rondes op het programma.

Foto en tekst Door Zainal Palmans

Het toernooi wordt geleid door drie jonge organisatoren: Vera Brunink (15), Jasmijn Scholtens (16) en Nicole de Vries. Vera mocht als hoofdorganisator het spits afbijten door alle finalisten en ouders van harte welkom te heetten in denksportstad Hoogeveen. Om de eerste ronde te bepalen, liet Vera de deelnemers ballonnen prikken om het lotnummer achter te halen. Dat was best spannend voor sommige deelnemers.
Het is knap om te zien dat drie dames enorm veel kwaliteiten vertonen en een NK kunnen organiseren. Daarnaast zijn ze echte boegbeelden voor de deelneemsters en de damsport.

De Hoogeveense eer wordt door Charell Schuller (12), Elise Schouten (12) en nieuwkomer Sophie Blenkers (11) verdedigd. Charell en Elise hebben laten zien dat ze met de top mee kunnen draaien en staan nu 6e en 7e. Sophie staat op een 13e plek.
Charell kreeg in de eerste ronde al gelijk een zware tegenstander. Zo mocht ze aantreden tegen Demi Peters uit Winschoten. Het werd een enorme spannende partij die de Hoogeveense domineerde, maar slordig werd in het middenspel. Toch kwam Charell sterk terug en kreeg (na eerst een schijf achter te hebben gestaan) de kans om prijs te schieten. In razende tijdnood moest ze de juiste beslissing nemen om te winnen, maar vergaloppeerde zich met remise als prima eindresultaat. In de tweede ronde versloeg ze met een kleine truc Marije Bouma uit het Friese Rinsumageest. De derde ronde was weer aanpoten tegen Tanya-Marie Cnossen, een van de favorieten. De aanvalsperikelen van de Hoogeveense waren ambitieus, maar er zat geen sterk plan achter. Gelukkig liet ze haar verdedigingskunsten zien om alsnog een puntje eruit te halen.

Elise startte gelijk lekker en versloeg de ervaren Mila Rijlaarsdam uit Wageningen met een openingstruc. Mila probeerde nog met een schijf achterstand te gaan counteren, maar dat werd fijntjes weggepoetst. Helaas zagen we een andere Elise in de tweede ronde. Ze speelde te snel en kreeg moeite om te focussen. Ze was voornamelijk tegenstander van haarzelf en verloor met een simpele doorbraakcombinatie. De les van de tweede ronde werd goed opgepikt en met mooi en sterk positiespel kreeg ze Fleur Kruysmulder uit Huissen in de houdgreep.
Sophie kreeg een ietwat ongelukkige loting. In ronde één en twee kon ze geen potten breken tegen topspeelsters Puck Boudens uit Heerhugowaard en Demi. In de derde ronde lootte ze zich ook nog vrij. Gelukkig leverde dat wel twee punten op. Ze is gebrand om alles uit de kast te halen en het puntenaantal te verdubbelen.

Vandaag (vrijdag) worden weer drie rondes gespeeld en morgen de laatste twee. Tevens vindt er vandaag ook een blind quatre-mains damsimultaan plaats in het kader van HANNN Project Fitter Brein. Sportman van Hoogeveen, Nick Waterink en drievoudig Nederlands kampioene, gaan het samen opnemen tegen drie geduchte tegenstanders.
Het toernooi en de simultaan zijn live te volgen op www.jeugddammen.com.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: