Sport

Samen blinddammen

Hoogeveen – Vrijdag gaat er iets bijzonders gebeuren. Tijdens het Nederlands kampioenschap voor pupillen meisjes (31 mei – 1 juni) vindt er ook een damdemonstratie plaats in het kader van HANNN Project Fitter Brein. Sportman van Hoogeveen, Nick Waterink (20) en jeugdspeelster Lisa Scholtens (14) gaan samen een blindsimultaan doen tegen drie geduchte Hoogeveense jeugdspelers.

Door Zainal Palmans

Het fenomeen blindsimultaandammen is erg bijzonder. De simultaangever ziet de borden niet (de tegenstanders zien wel de borden) en speelt alle partijen uit het hoofd. Grootmeesters Ton Sijbrands is de bekendste dammer die veel blindsimultaans gaf. Dit deed hij in zijn eentje. Sijbrands bezit nog steeds het wereldrecord die hij in 2014 veroverde van collega-grootmeesters Erno Prosman. Sijbrands behaalde een score van 71,9% (minimaal is 70% nodig) tegen 32 tegenstanders in 48 uur.

Blinddammen vergt enorm veel denkkracht van de hersenen. Heel weinig denksporters kunnen dit. De hersenen moet enorm veel overuren draaien, want elk onderdeel van het brein wordt in werking gesteld. Zo is het erg belangrijk dat je een enorm goed geheugen hebt, een sterk voorstellingsvermogen, flink wat rekenkracht en dat je uiteraard ook een goed potje kan dammen. Kortom, het brein en het uithoudingsvermogen wordt enorm getest.
Wat Waterink en Scholtens gaan doen is uniek en nog nooit vertoond op de wereld. Zij gaan niet apart een blindsimultaan geven, maar doen dit met z’n tweeën in een Quatre-Mains-vorm. Het Franse woord Quatre-Mains bekent ‘vier handen’. Om de beurt geven ze (blind en zonder overleg en via notatie/codetaal) een zet bij de tegenstanders. Dit is enorm moeilijk om dan de tegenstander te verslaan, want Waterink en Scholtens spelen op een ander niveau en hebben een eigen speelstijl. “Dit is nieuw voor ons en enorm spannend”, zegt Waterink die twee jaar geleden alleen tegen vier man opnam en won. “Het is een leuk experiment en ik kijk er naar uit. Wij moeten heel goed op elkaar inspelen en elkaars plannen/trucjes wel zien in ons hoofd. Ik moet weten wat Lisa denkt, maar andersom ook. Dan hebben we een kans. We mogen namelijk niet overleggen tijdens de seance.”

De twee blinddammers hebben onlangs nog geoefend en dat verliep goed. Lisa heeft vaker blindgedamd. Zo heeft zij paar jaar geleden een blindpartij tegen een basisschoolklas van 30 kinderen gespeeld en won toen overtuigend. “Ik heb dit al lang niet meer gedaan. Ik moest echt weer gaan trainen”, zegt de drievoudige Nederlands kampioene. “Ook leuk dat we dit doen met z’n tweeën. Nick is hier namelijk erg goed in en ik kan veel van hem leren. Ik heb hoop op een goede afloop.”

Wat ook buitengewoon is, is hun jonge leeftijd. Het is knap dat hun brein op die leeftijd al zoveel aankan. In Rusland is het zelfs verboden om blindsimultaan te doen. ‘Je kan er gek van worden’, denken de Russen. Uiteraard is dat een fabeltje. Het is veel trainen en je hebt er ook talent voor nodig, want bijna niemand kan dit op de wereld.
Maar wat gaat de score worden? Ze hopen toch op minimaal drie punten (50%). De activiteit vindt op vrijdag vanaf 13:00 uur plaats in Het Knooppunt, Jan Dekkerstaat. Daarnaast is het ook semi-live te volgen op www.jeugddammen.com.

Geef een reactie

Aankomende evenementen