Algemeen

Hoogeveen veiliger met beëdiging 12 Politiekids

Hoogeveen: Woensdagavond 29 mei zijn twaalf leerlingen van Villa Kakelbont en de Juliana van Stolbergschool tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Raadhuis van Hoogeveen door burgemeester Loohuis beëdigd als politiekid.

Deze 12 kanjers zijn volop in training: net als een ‘echte’ politieagent is ook een kidsagent communicatief vaardig, mentaal en fysiek weerbaar en kan goed samenwerken. De kinderen worden op een leuke manier betrokken bij het politiewerk en krijgen de unieke kans om een kijkje te nemen in de politiewereld. Na de beëdiging mogen de jonge Hoogeveners de straat op om hun eigen buurt veiliger te maken. Onder begeleiding van een wijkagent mogen ze bijvoorbeeld mensen aanspreken die te hard rijden.

Burgemeester Loohuis is trots op dit project, onderdeel van Jong Hoogeveen: “Ik werk graag samen met iedereen die wil werken aan een veilige wijk of een veilig dorp, zodat iedereen op een fijne manier kan wonen en – zoals in het geval van de Politiekids – fijn kan opgroeien. De politie is er voor onze veiligheid. En nu zijn daarvoor de ook de Politiekids. Ik ben er trots op dat jullie jong Hoogeveners bijdragen aan de veiligheid in onze mooie gemeente. Een voorbeeld voor ons allemaal. Toppers zijn het!”

Trainingsprogramma
De leerlingen hebben zichzelf aangemeld en zijn uit alle aanmeldingen geselecteerd. Het trainingsprogramma van de kids bestaat uit activiteiten met de politie, jongerenwerk en met sportmensen. Er is getraind om allerlei vaardigheden goed te leren. Zo hebben ze geleerd voor zichzelf op te komen, samen te werken, het herkennen en vertrouwen op hun gevoel, het aangeven van grenzen en het omgaan met pesten en weerstand. Ook is er aandacht besteedt aan normen en waarden en het geven en ontvangen van feedback. Ze hebben gekeken naar de veiligheid in hun eigen straat. Alles wat de kinderen leren wordt toegepast in de praktijk. Zo gaan de kidsagenten enkele keren onder begeleiding van de wijkagent de straat op om bijvoorbeeld mensen aan te spreken die te hard rijden. De politieagent houdt dan een auto aan en de kinderen mogen dan een voor een het gesprek aan gaan met de bestuurder. Hierbij moeten ze denken aan hun houding, het beoogde doel, de manier van praten en natuurlijk de durf om een gesprek aan te gaan. Elk kind leert op zijn eigen manier een grens te verleggen.

Het doel van politiekids
Kinderen en hun ouders een positieve ervaring bieden met de politie, ze weerbaar maken en ze laten meedoen om overlast gevend gedrag te voorkomen. Met als resultaat: een beter leefbare buurt voor kinderen om in op te groeien. De kidsagenten worden geïnspireerd om anderen te helpen, voor elkaar klaar te staan en te helpen om de buurt een leuke en veilige plek te maken om in te wonen en op te groeien.

De straat op
Na de beëdiging mogen de kids ook daadwerkelijk ‘de straat op’ en meehelpen in hun eigen wijk of straat om de leefbaarheid te vergroten. Daarvoor gaan ze binnenkort ook nog een echte politietraining volgen in het IBT trainingscentrum.

foto: Gemeente Hoogeveen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: