Winnaars Technasium Verkeersveiligheid Award

Hoogeveen – Een beter beeld krijgen van de verkeersveiligheid in Drentse gemeenten en onderzoeken hoe dit verbeterd kan worden. Dat was de opdracht van het project Verkeersveiligheidsvergelijker Noord-Nederland. Derde- en vierdejaars technasiumleerlingen van het Roelof van Echtencollege (Hoogeveen), De Nieuwe Veste (Coevorden) en CSG Dingstede (Meppel) zijn met deze opdracht aan de slag gegaan. Tijdens de finale op maandag 8 april in het provinciehuis in Assen, streden vijf groepjes van ieder vier leerlingen om de Technasium Verkeersveiligheid Award (TVA).

Winnaars van de Technasium Verkeersveiligheid Award
De jury bestond uit Foppe Koen (secretaris van het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe), Yvonne Baas (voorzitter Veilig Verkeer Nederland (VVN) district Drenthe) en Cees Wildervanck (verkeerspsycholoog). Henk Brink (gedeputeerde provincie Drenthe) reikte de prijzen uit aan de twee winnende teams.

‘De Kruispunt Verdelgers’ van CSG Dingstede uit Meppel
Deze leerlingen hebben zich goed ingeleefd in het gedrag van automobilisten. Naast uitgezocht te hebben waar een automobilist op let, hadden zij ook oog voor de fiets en de trekker in het verkeer. Tevens keken zij verder dan alleen verkeersveiligheid op de weg. Een mooi advies werd opgeleverd waarbij ook goed is nagedacht over voorlichting en handhaving.

‘Safety’ van het Roelof van Echtencollege uit Hoogeveen
Dit team heeft een enquête uitgezet waarbij veel scholieren zijn betrokken. Op deze manier kwam het onderwerp verkeersveiligheid ook bij medeleerlingen goed onder de aandacht. Zij sloten af met een pakkende quote: ‘Fiets/rijd veilig want je weet maar nooit wanneer het jou zal overkomen’.
De leerlingen ontvingen ieder een bioscoopbon van € 25,-. Voor de scholen was er ook een prijs. Alle klassen van het leerjaar van de leerlingen die gewonnen hebben, ontvangen het project 3D-Afleiding Klassikaal, gericht op afleiding door mobiel telefoongebruik op de fiets. De winnende teams gaan door naar de noordelijke finale op 18 april a.s. bij de Antea Group in Heerenveen.

Verkeersveiligheid vergelijken
Veilig Verkeer Nederland (VVN), de Fietsersbond en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) hebben de verkeersveiligheidsvergelijker.nl ontwikkeld. Een benchmark van alle Nederlandse gemeenten op het gebied van verkeersveiligheid. Gemeenten kunnen deze cijfers gebruiken bij het opstellen van een verkeersveiligheidsbeleid. Deze cijfers zijn afkomstig uit diverse databronnen: CBS, BRON, de Fietsersbond Routeplanner en het VVN participatiepunt.
Betrokken organisaties bij het project Verkeersveiligheidsvergelijker Noord-Nederland: Veilig Bereikbaar Drenthe, Verkeerswijzer Groningen, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân, Veilig Verkeer Nederland en de Antea Group.

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord