Dammen: Lisa Scholtens runner-up op NK

Hoogeveen – Van donderdag tot en met zaterdag speelden vier Hoogeveense jeugdspelers op het Nederlands kampioenschap dammen voor pupillen meisjes (leeftijden t/m 13 jaar) in Hoogeveen. Op zaterdag werd ook nog eens het Nederlands kampioenschap voor welpen (leeftijden t/m 10 jaar) gehouden. Alleen Lisa Scholtens wist het podium te halen met een knappe tweede plaats.

Verslag & Foto’s: Zainal Palmans

NK Pupillen Meisjes
Lisa Scholtens, kampioen van vorig jaar, speelde een sterk toernooi met een rijke variatie aan diverse systemen en strategieën. Ze speelde niet foutloos, maar kwam vaak gevaarlijk uit de hoek met verrassende tactische wendingen. Alleen tegen de kampioen Luise Gabbert uit Bennekom, die een heel sterk toernooi speelde, moest ze een punt toestaan. Beide spelers hadden op het eind 15 punten, alleen Luise had het geluk met een betere weerstand (iets sterkere tegenstanders gekregen in het toernooi). “Ik baal wel van de tweede plek, maar ik heb naar mijn doen een goed toernooi gespeeld. Ik mag in ieder geval naar het WK en daar zal ik nog sterker terugkomen”, sprak ze positief na afloop. Fernande de Graaf uit Renkum speelde productief op de eerste en tweede dag en eindigde op de derde plaats, net voor Yneke Goerres uit Aldeboarn die ook 10 punten bij elkaar speelde.

Hoogeveense nieuwkomers Charell Schuller en Elise Schouten speelden een verrassend goed. Charell liet haar talent en volhardendheid zien in haar partijen. Tegen ervaren speelsters wist ze toch, soms met kunst- en vliegwerk, een (halve) pootje te lichten. Met 9 punten werd ze knap 9e, een mooie top-10 klassering. Ze heeft haar doel met verve gehaald, want ze hoopte op minimaal één overwinning en dat werden er maar liefst vier. De enthousiaste en altijd vrolijke Elise Schouten, damt slechts 5 maanden, werd voor de leeuwen gegooid, maar werd niet opgegeten. Met weinig spelervaring en het spelen van acht dampartijen van 2,5 uur in 3 dagen tijd, was het hard werken voor het aanstormend talent, en dat deed ze voortreffelijk! Ze eindigde met 7 punten op een 13e plaats. Laatstejaars pupil, Anouk Wassen, had het zwaar op dag 1 en 2. Positioneel speelde ze goed, maar tactisch liet ze nog steken vallen. Op de laatste dag had Anouk geleerd van haar leerpunten en sloot het toernooi alsnog goed af. Met vijf punten werd ze 17e.

Wereldkampioene als coach
De Hoogeveense jeugdspeelsters werden voor dit toernooi getraind en gecoacht door de voormalige wereldkampioene Natalia Sadowska uit Polen. Natalia speelt ook voor Hoogeveen in het eerste tientalteam. De deelneemsters hebben veel van haar geleerd en vonden het een hele eer om coaching te krijgen. “Het was leuk om de Hoogeveense meisjes te coachen en ze hadden enorm veel plezier. Ik ben blij dat ik ze een beetje heb kunnen helpen in hun damontwikkeling. Ze zijn een ervaring rijker, maar ik ook!”, aldus de tevreden topdamster.

NK Welpen
Bij het NK Welpen waren er geen podiumplekken voor Hoogeveen. Kampioen werd toptalent Matheo Boxum uit Emmeloord met een overtuigende toernooizege. Tweede werd Stan van der Meer uit Monster en Yuri Derks uit Dongen nam beslag op de derde plaats. De Hoogeveneners konden niet echt potten breken. De toernooistart was erg moeizaam. Siebe Kortleven eindigde nog op een prima 8e plaats. Hij mag volgende week ook nog meedoen bij het NK Benjamins. Mart Slim, kampioen in de halve finale, speelde een zeer stroef toernooi en werd 17e met 7 punten. Liam Hijwegen, kreeg de keuzeplek vanwege zijn knappe prestatie tijdens de halve finale, eindigde laatste. Toch hebben de Hoogeveense jeugdspelers trots zijn dat ze op het NK speelde.

.

Lisa Scholtens rechts – in actie tegen Luise Gabbert

Charell Schuller analyseert partij met coach Natalia Sadowska
Deel dit bericht!

Geef een antwoord