De beweegnorm voor ouderen

Hoogeveen: Bewegen is een must, daar kan geen twijfel over bestaan. Maar hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? Dat vertellen de beweegrichtlijnen je. En die geven ook meteen aan: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

•Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
•Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
•Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
•En: voorkom veel stilzitten

Intensiteit van bewegen
Sporten en bewegen kan met verschillende intensiteit. Hardlopen kost meer inspanning dan wandelen en traplopen is meestal intensiever dan yoga. Intensiteit is te verdelen over licht, matig en zwaar.
•Bij licht intensieve lichamelijke activiteit is er geen sprake van verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Denk hierbij aan afwassen, musiceren, klussen in huis of bijvoorbeeld yoga.
•Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden.
•Iemand die zwaar intensief lichamelijk actief is gaat zweten en raakt buiten adem. De meeste actieve sporten vallen in deze categorie (bijvoorbeeld voetbal, hockey, hardlopen, squash of wielrennen).

Spier- en botversterkende oefeningen 
Volwassenen en ouderen moeten twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen, waarbij voor ouderen geadviseerd dit te doen in combinatie met balansoefeningen.

•Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, gewichtheffen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen.
•Spierversterkende activiteiten (krachttraining of de combinatie van kracht- en duuractiviteiten) omvatten activiteiten om kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren te verbeteren. Voorbeelden zijn krachttrainingsoefeningen met eigen lichaamsgewicht en duuractiviteiten als fietsen en zwemmen.
•Balansoefeningen zijn oefeningen gericht op het verbeteren van de balans terwijl iemand staat of beweegt, zoals op één been staan of een voorwerp van de grond oprapen. Maar denk ook aan yoga, ballet, TaiChi, of turnen. Bron: www.allesoversport.nl

Doet u ook mee met onderstaande activiteiten?

4 april: Informatiebijeenkomst over de Diabetes Challenge in het Klooster
12 april: Fitte Brein in de bibliotheek in Hoogeveen
16 april: Vitaliteitsbeurs in Jannes vd Sleedenhuis Wolfsbos
18 april: 1e Wandeltraining Diabetes Challenge

13 mei: Maaltijd wandeling (5 en 10km) i.s.m. AZC Hoogeveen

Wilt u meer informatie of mee doen met één van bovenstaande activiteiten, stuurt u dan een e-mail naar seniorensport@dewoldenhoogeveen.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Sport Drenthe

Deel dit bericht!

Geef een antwoord