Onderzoeksvoorstel IJsbaandossier Hoogeveen gooit hoge ogen in FTM pitch competitie

Het onderzoeksvoorstel naar de gang van zaken rond het “ijsbaandossier” betreffende het Kleine Bols ijsstadion in Hoogeveen maakt grote kans de tweede ronde van de pitchcompetitie van onderzoeksplatform Follow the money te halen. Initiatiefnemer Gerard Booij is optimistisch gestemd over de kansen van zijn voorstel.

Door: Frits kappers

Follow the Money (www.ftm.nl) is een journalistiek onderzoeksplatform dat de geldstromen in ons land volgt en zo nodig in kaart brengt. Het platform bracht een aantal geruchtmakende zaken aan het licht, waaronder de dubieuze handel en wandel van de voorzitter van de VVD, Henry Keizer.
Met de Noord & Oost Pitch (hashtag #noordoostpitch) kan het publiek onderwerpen aandragen voor journalistieke onderzoeken, een zogeheten pitch. Het gaat in deze competitie om ideeën voor verhalen die zich afspelen in de regio Noord- en Oost-Nederland. Iedereen met een goed voorstel kan meedoen. Vervolgens kunnen bezoekers hun stem uitbrengen op het onderzoeksvoorstel dat zij het beste vinden. Het is mogelijk om op meerdere pitches te stemmen, maar op een pitch kan men slechts een keer stemmen.

De vijf voorstellen met de meeste stemmen gaan door naar de tweede ronde. Uit deze vijf voorstellen kiest een redactionele jury vervolgens één voorstel. De redactie heeft daarin ook een stem, want het is immers een journalistiek project; uiteindelijk is en blijft de hoofdredactie verantwoordelijk. Het winnende onderzoeksvoorstel wordt uitgevoerd door een redactioneel team dat bestaat uit journalisten van FTM en van de regionale omroepen van Noord- en Oost-Nederland: Omrop Fryslân, RTV Noord, RTV Drenthe en RTV Oost.

Gerard Booij is optimistisch over de kansen van zijn voorstel. “In de huidige top 3 zijn de beide andere voorstellen niet echt puur regionaal. Het ene betreft de geldstromen van gemeentes naar de jeugdzorg en dat is een probleem dat zijn oorzaak vindt in de manier waarop de landelijke overheid taken naar gemeentelijke overheden heeft overgeheveld. Het andere gaat om de versterkingsoperatie in door aarbevingen beschadigde huizen in Groningen. Ook daar ligt de oorzaak buiten de regio.”

In het geval van het Kleine Bols stadion is er volgens Booij sprake van een uiterst kritisch rapport van de rekenkamer, dat in een la is weggestopt en een zeer merkwaardige voorgenomen deal met Bouwgroep Bam waarbij de Bam als een soort filantropische instelling werd afgeschilderd die zo maar vier miljoen euro wilde bijdragen in de kosten van het ijsstadion. Booij: “De bijdrage van de gemeente lijkt daardoor slechts ruim vier miljoen te zijn, maar is in werkelijkheid een dikke acht miljoen euro. De raad wordt dus verkeerd geïnformeerd. Voeg daarbij dat de secretaris van de stichting Kunstijsbaan Hoogeveen destijds raadslid was en meestemde over de ijsbaanplannen, dan is er reden genoeg om de gang van zaken eens grondig te onderzoeken.”

Booij werft zeer actief steun voor zijn voorstel via de sociale media. Hij roept ook de mensen in Assen, die zich destijds kwaad hebben gemaakt om de wijze waarop Hoogeveen de vijf miljoen subsidie van de provincie wist binnen te halen op om te stemmen op zijn voorstel. “Duidelijkheid over de gang van zaken is ook voor Assen van groot belang,” aldus de gedreven Hoogevener, die onder meer een verzoek tot in de plaats stelling van de gemeente Hoogeveen heeft ingediend bij de Commissaris van de Koning in Drenthe. “Ik heb mij in niet mis te verstane bewoordingen uitgedrukt en riskeer een aanklacht wegens belediging en/of smaad. Toch zwijgt het gemeentebestuur in alle talen. Dat zegt toch wel iets of niet soms?”

Stemmen kan nog tot 15 april 24:00 uur via https://www.ftm.nl/pitch/voorstel/91

Deel dit bericht!

Geef een antwoord