Gezondheid

Röpcke-Zweers Ziekenhuis zorgt samen met SAZ en patiënt voor de zorg van morgen

Regio – Om nu en in de toekomst de beste zorg te leveren aan iedereen in Nederland, is zorg rondom de patiënt, binnen een netwerk van zorg- en welzijn in de regio, noodzakelijk. Achtentwintig regionale ziekenhuizen, verenigd in de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen) lanceren hun nieuwe Strategische Koers ‘van ziekenhuis naar gezondheidsorganisatie’. Met deze strategie richt Saxenburgh met het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, zich samen met 27 regionale ziekenhuizen uit heel Nederland naast behandeling, ook op preventie, vermindering van ongezondheid en bevordering van gezondheid. Op 4 april heeft Minister Bruins van VWS deze strategische koers in ontvangst genomen.

Mensen vinden gezondheid vaak het belangrijkste in hun leven. Gezondheidszorg moet dan ook voor iedereen dichtbij zijn en beschikbaar op het moment dat je het nodig hebt. Nu en in de toekomst. Daarvoor moeten we de zorg wel anders organiseren. Dat stellen de SAZ ziekenhuizen.
Achtentwintig regionale ziekenhuizen, waaronder het Hardenbergse ziekenhuis nemen daarin het voortouw. Zij richten zich niet alleen op behandelen, maar helpen ook om klachten te voorkomen en om de kwaliteit van leven te vergroten. “Met de bouw van ons nieuwe, compacte Saxenburgh Medisch Centrum anticiperen wij al op deze ontwikkeling”, aldus Wouter van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur Saxenburgh.

Samenwerken
De regionale ziekenhuizen werken goed samen met andere organisaties in de buurt. “Wij kennen niet alleen de patiënten en inwoners van de regio goed, maar ook de huisartsen, verloskundigen, gemeenten en andere instellingen voor zorg en welzijn in de buurt. Patiënten kunnen bij ons terecht wanneer ze zorg nodig hebben. En als wij deze zorg niet zelf kunnen bieden, dan is doorverwijzing naar een ander ziekenhuis eenvoudig geregeld. Wij onderhouden korte lijnen,” aldus de bestuursvoorzitter. Hij wijst bovendien op de unieke positie van Saxenburgh. Deze zorgorganisatie is actief binnen de regio Ommen, Hardenberg, Coevorden en deels Twenterand en Hoogeveen. “Doordat wij binnen onze eigen organisatie naast ziekenhuiszorg ook ouderenzorg, revalidatie- en thuiszorg aanbieden, maakt dat de afstemming van patiëntenzorg nòg eenvoudiger.”

Daarnaast werkt Saxenburgh bijna een jaar samen met huisartsen, apothekers en paramedici onder één dak in Gezondheidscentrum De Veltstroom in Coevorden. “Wij beperken ons hier niet alleen tot gezondheid, maar zetten ons ook samen in voor een betere levenskwaliteit van de inwoners in de regio Coevorden.”
Bovendien werkt Saxenburgh als mede-oprichter van Vitaal Vechtdal al jarenlang aan een gezonde, actieve regio rondom Hardenberg. Samen met huisartsen, gemeenten, onderwijs, werkgevers en zorgverleners worden mensen van jong tot oud gestimuleerd om actief aandacht te besteden aan de eigen gezondheid, zodat zij minder gebruik hoeven te maken van de zorg.

Als lid van SAZ kiest Saxenburgh voor ziekenhuiszorg de strategie van ‘Samen met de patiënt zorgen voor de zorg van morgen.’

Een gedachte over “Röpcke-Zweers Ziekenhuis zorgt samen met SAZ en patiënt voor de zorg van morgen

Geef een reactie