Elko promoveert naar de tweede klasse

Afgelopen zaterdag was het het laatste speelweekend in de zaalcompetitie van de korfballers. Elko had door vorige week te winnen zichzelf al verzekerd van promotie naar de tweede klasse, maar bij winst of gelijkspel was er zelfs nog kans op het kampioenschap als concurrent Oranje Zwart punten zou laten liggen. Na een goede eerste helft werd een mooie voorsprong opgebouwd die helaas in een matige tweede helft volledig teniet gedaan werd. Na een uur spelen floot de scheidsrechter af bij een stand van 25-25.

Door peter kroezen

Na de degradatie uit de tweede klasse vorig zaalseizoen was de doelstelling voor dit zaalseizoen helder: eindigen bij de eerste twee om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk weer uitgekomen mocht worden in de tweede klasse, waar Elko met dit team zeker thuis hoort. Bij de poule-indeling werd meteen al duidelijk dat de doelstelling om bij de eerste twee te eindigen geen makkelijke zou worden. In een sterke poule in de derde klasse kwam Elko uit tegen meerdere ploegen die tweede klasse waardig zijn en er moest dan ook elke week weer voldoende gepiekt worden om in de loop van de competitie zo min mogelijk puntverlies te lijden. Elko begon het zaalseizoen met vertrouwen, het spel dat trainer/coach Johan van Tilburg op het veld introduceerde werd vervolg gegeven in de zaal en begint steeds beter vorm te krijgen binnen de spelersgroep.
Na de eerste speelweekenden begon er zich in het klassement een beeld te vormen van de krachten en vorm van de verschillende ploegen. Elko, Oranje Zwart en Sparta, die in verrassend goede vorm verkeerde, waren hierin ploegen die vaak als winnaar naar boven kwamen drijven. In de onderlinge ontmoetingen tussen deze drie waren de verschillen klein en wisten de ploegen om en om van elkaar te winnen. Hierdoor ontstond er aan het eind van het seizoen een driestrijd waar het tot het één na laatste weekend spannend bleef wie aan het langste eind zou trekken en het volgend jaar een niveau hoger mocht proberen. Aangezien de eerste twee ploegen rechtstreeks promoveren en Sparta vorige week puntverlies leed buiten de driestrijd was vorige week al bekend dat Elko voldoende punten had om in ieder geval tweede te worden in deze competitie. Maar er was ook nog hoop op het kampioenschap, al had de ploeg uit Elim dat niet zelf in de hand. Met een gelijke stand tussen Elko en Oranje Zwart en een beter onderling resultaat voor Oranje Zwart was Elko afhankelijk van puntverlies van de ploeg uit Zwolle. Allereerst moest er afgelopen zaterdag in ieder geval een punt gepakt worden tegen middenmotor Harkema.
Elko startte tegen Harkema voor slechts de vijfde keer dit zaalseizoen in de basisopstelling, alle overige wedstrijden werden gekenmerkt door blessure- en ziekteleed waardoor er veelal een beroep gedaan moest worden op de spelers van het tweede team. Des te groter de prestatie om bovenin mee te kunnen draaien, iets dat zonder de inzet en goede opvulling van alle wisselspelers niet gelukt was. Elko begon ontspannen aan de wedstrijd, de buit was binnen en er kon vrijuit gekorfbalt worden. Ondanks dat Harkema 0-2 voor wist te komen domineerde Elko de gehele eerste helft. Goede aanvallen, goed verdedigend werk en scores over alle fronten zorgde ervoor dat Elko voor rust een ruime voorsprong wist op te bouwen van 16-10.
In de rust benadrukte trainer/coach van Tilburg dat de wedstrijd zeker nog niet gespeeld was. Harkema is een stugge ploeg die niet zomaar opgeeft, daarnaast heeft de ploeg voldoende individuele kwaliteiten in huis om het de Elimmers de tweede helft erg lastig te maken als het eenmaal begint te draaien en het vertrouwen groeit.

In de tweede helft bleken de woorden van de trainer meteen al uit te komen. Harkema scoorde twee keer op rij en het eerste aanvalsvak van Elko had op dit moment in de wedstrijd erg veel moeite om tot scoren te komen. Goed verdedigend werk van het andere vak zorgde ervoor dat het aanvalsvak voldoende tijd had om te scoren, maar ondanks vele pogingen zorgden miscommunicatie en gebrek aan scherpte in de afronding ervoor dat Harkema er weer in begon te geloven. De laatste twintig minuten van de wedstrijd was aan Elko zijde zeker niet het meest fraaie wat ze dit seizoen hebben laten zien. Harkema wist via enkele scherpschutters erg makkelijk te scoren en Elko had hier verdedigend geen antwoord op. Toch wisten de Elkoërs in ieder geval mee te scoren, zodat tot de laatste vijf minuten de voorsprong behouden kon worden. De laatste vijf minuten kwam Harkema echter langszij en wist een gelijkspel uit het vuur te slepen dat voor de Elkoërs voelde als een nederlaag. Wat enigszins de pijn verzachtte was dat later op de avond bleek dat Oranje Zwart geen punten gemorst had en zelfs bij winst de eindstand in het klassement hetzelfde zou zijn geweest.
Elko kan zich na een kleine break weer opmaken voor het veldseizoen waar op 20 april de eerste wedstrijd weer gespeeld gaat worden. Op het veld zit de ploeg in de tweede klasse en staat het na een halve competitie boven de degradatiestreep. Doelstelling op het veld is handhaving in de tweede klasse, om zowel in de zaal als op het veld een stabiele tweedeklasser te worden. De spelers van Elko willen hierbij iedereen bedanken die op wat voor manier dan ook support aan de ploeg gegeven heeft en hoopt uiteraard dat de opkomst van supporters op het veld net zo groot is als in de zaal.