Zwemmers Z.P.C. Hoogeveen doen op het hoogste niveau mee in België

Hoogeveen – De zwemmers van Z.P.C. Hoogeveen zijn zondagavond teruggekeerd van een driedaagse wedstrijd in Luik. Bij deze wedstrijd waarin ’s morgens de series worden gezwommen, met daarna in de avond de finales, namen de zwemmers veel medailles mee naar huis, werden er de nodige limieten voor Nederlandse Kampioenschappen in juni gezwommen en sneuvelden er heel veel persoonlijke records. Groot grossierder was dit weekend Alinda Dingshoff die met 19 starts een heel druk programma zwom.

Dat ze hier haar hand niet voor om draait bleek wel uit de 4 gouden, drie zilveren en één bronzen medaille die ze haalde, waarbij ze nog hele goede tijden neerzette.
Zij was dan all-over ook de beste dame van het weekend en won daarmee nog eens €400,- .
Maar zij was niet de enige uitblinker, want daarvan waren er veel, zoals Wiktoria Redzimska die bijna altijd heel goed zwemt in Luik en dat nu zeker deed.
Zij behaalde veel finale plaatsen en verraste iedereen met winst op de 200m wisselslag waarbij ze Alinda achter zich hield.
Verder heel veel nieuwe tijden en mooie races waarbij ze iedere keer weer tot het uiterste ging en met een keer goud, drie keer zilver en een keer brons deed ze heel goed mee.
Mirthe Schenkel had het niet heel gemakkelijk dit weekend, maar dat was op haar schoolslag afstanden niet te zien.
Daar zwom ze in iedere finale op de 50m/100m/200m naar de gouden medaille en deed dat heel knap met mooie tijden.
De leeftijden waren per twee jaargangen zodat sommigen de jongste waren en anderen de oudste in hun categorie, wat veel verschil maakte in het behalen van een finale.
Charlotte Wilbers en Dominique Dingshoff zwommen bij Mirthe in de categorie en waren daarin de jongste wat hen niet belette in het halen van de finales en Charlotte daar vaak net vierde werd, alleen bij de 200m wisselslag werd zij heel knap derde.
Daarbij kwamen er iedere keer weer nieuwe tijden op de klok en dat is op zich al heel knap.
Tiamo van der Veen en Olivier Wilbers beide 2006 zwommen samen met Flynn Peeks (2005) in één categorie en alle drie de jongens haalden vaak de finales en daarbij was het Tiamo die op zijn favoriete rug afstanden een keer zilver en twee keer brons haalde.
Olivier en Flynn zwommen hele mooie tijden maar kwamen daarbij elke keer iets te kort om het podium te halen.
Cai Mink is van dezelfde leeftijd (2006) , hij kwam te kort voor de finales maar ging helemaal los op zijn afstanden wat hem hele mooie tijden opleverde.
Vooral zijn 100m vlinderslag was van zo’n niveau dat dit er voor de toekomst heel mooi uitziet.
Niels van Eck had het bij de heren zwaar, daar was een ploeg van het Nederlandse team aanwezig die het moeilijk maakte om op het podium te komen.
Wel de nodige finales met daarbij een zilveren medaille op de 50m en 100m schoolslag.
Darryl Lubbinge zwom niet op de vrijdag maar alleen de zaterdag en zondag en liet zien dat hij de laatste tijd weer helemaal voor het zwemmen gaat met een hele mooie p.r. van vier seconden op de 200m rug en daar was hij erg blij mee.
Coen de Lang was lekker op dreef dit weekend, hij zwom mee in de heren categorie en deed daar goed mee, zwom mooie nieuwe tijden en pakte de laatste dag op de 200m rugcrawl nog de bronzen medaille.
Het was de laatste afstand en hij had het heel zwaar, maar toch een nieuwe tijd op de klok en de derde plaats.
Maik Huser had het heel zwaar op de 200m schoolslag waar hij heel gedurfd begon en dat de laatste baan moest bezuren.
We een hele mooie nieuwe tijd, limiet voor het zomer N.K. ,maar net vierde worden is natuurlijk zuur, hij kan op een heel goed weekend terug kijken waar hij op de 50m rug ook de limiet zwom voor het N.K. en mooie dingen liet zien.
Bij de jongsten had Hoogeveen Sofie Vos, Esmee van der Tuuk, Dachèn Haayer, Jasmijn Sterken, Imre Bouwland en Carlijn Gruppen mee en deze meisjes hebben laten zien dat zij zo’n wedstrijd aankunnen.
Hele mooie tijden werden er gezwommen, voor Dachèn was er nog een finale op de 100m schoolslag waarin zij weer sneller ging dan in de ochtend.
Deze meisjes zwommen in de jaargang 2007/2008 en dan is het knap dat je als meisje van 2008 de finale weet te bereiken.
Jasmijn en Carlijn zijn van 2007 en zwommen beide in de finales waarbij Carlijn heel verrassend vanuit baan acht naar brons zwom bij de 50m schoolslag en op de 50m en 100m rugcrawl zwom ze twee keer naar het zilver en dat in hele mooie nieuwe tijden.
Bij de jongste jongens waren het Jay Wesseling 2008 en Jordey Thole 2007 die beide geen finales haalden maar in de serie ochtends wel heel hard zwommen en nieuwe p.r.’s haalden.
Lastig voor deze jonge kinderen om in een 50m bad te zwemmen als je daar niet regelmatig in traint, dus wordt er alweer uitgekeken naar het zomerseizoen als het 50m bad van Zuidwolde weer opent.
Mac Peeks behaalde een aantal finales en zwom daarin sneller dan in de ochtend waarbij hij nog een paar limieten zwom voor het N.K. in juni.
Hij zwom bij jongens van een jaar ouder en dat is op die leeftijd een heel verschil in postuur dus lastig als jezelf nog wat smal en lang bent.
Miron Schimmelpenning heeft wat moeite met de schoolslag en zwom dit weekend zomaar naar de bronzen plek op de 50m rugcrawl waarbij zij een snelle tijd noteerde en dichtbij de limiet komt.
Riemke Tinneveld zit dicht bij de limiet op de 100m schoolslag, maar dat je die dan niet zomaar even zwemt zag ze dit weekend.
Mooie tijden waarbij ze zich plaatste voor de finales maar waarin het dan niet sneller ging, alleen bij de 200m schoolslag waar ze met 2.59.87 onder de 3 minuten dook.
Julia Redzimska zwom op haar afstanden dikke persoonlijke records en liet zien dat zij echt wel goed kan zwemmen waarbij vooral de rug en schoolslag afstanden wel favoriet zijn.
Charley Blide kwam naar Luik om limieten te halen en dat lukte niet, op de 200m vrije slag een hele mooie race waar ze in de series sneller ging en daarna in de avond bij de finale dit nog een keer deed met 2.23.41.
Ze wilde heel graag de limiet op de 100m vrije slag en de rug afstanden maar dat lukt dan niet omdat je te geforceerd aan de race gaat beginnen.
Almyra Santing en Senna van de Veen noteerden wel nieuwe tijden en dat is mooi, maar behaalden geen finale plaatsten en dat is wat je graag wilt.
Zij behoorden beide tot de jongsten in de leeftijd en zullen volgend jaar de oudsten zijn met meer kansen.