112/Misdaad

Voorwaardelijke taakstraf na verzet tegen arrestatie

Assen/Hoogeveen: Een inwoner van Hoogeveen stond voor de rechter is Assen waar hij was aangeklaagd wegens geweld tegen de politie en verzet bij arrestatie. De rechter was van mening dat uit videomateriaal was gebleken dat vooral de politie buitensporig geweld heeft gebruikt. De Hoogevener werd veroordeeld tot een voorwaardelijk taakstraf van 20 uur. Een schadevergoeding, die was ingediend door een gewonde agent, werd afgewezen.

optreden van  politie  buiten proporties

Het begon allemaal nadat de auto’s vlak langs elkaar waren gereden op een smalle weg. De politie wilde daarna zijn rijbewijs zien. De man was van mening dat de agenten hiertoe geen enkel enkele aanleiding hadden en hij weigerde. Verontwaardigd en met de armen zwaaiend riep hij dat ze dan maar een bekeuring moesten uitschrijven. De agenten raakten geïntimideerd door de lange man en reageerden met een kniestoot in zijn kruis en het spuiten van pepperspray. De man vlucht naar de woning van zijn ouders waar niet veel later de politie verschijnt.

Voor de woning gebruikte de politie direct weer pepperspray en loopt de man veel klappen op, zo blijkt uit beelden van een beveiligingscamera. Het gevecht zet zich verder achter de woning waarbij een agent de gescheurde oorlel opliep. De man zou hem voor het hoofd hebben geschopt, zo luidt de verklaring.

Het O.M. eiste een taakstraf van 80 uur, 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf en betaling van een schadevergoeding aan de agent.

De advocaat van de Hoogevener vroeg om vrijspraak omdat de man geen verkeersovertreding had begaan en vervolgens door onprofessioneel optreden van de politie de zaak uit de hand was gelopen.

Het optreden van de politie was buiten proporties en uit de beelden bleek dat het geweld voornamelijk afkomstig was van de kant van de politie, naar de mening van de rechter. Hij achtte het niet bewezen maar verzet met geweld tegen arrestatie, waarbij een agent gewond raakte, wordt hem wel verweten. De Hoogevener had gewoon zijn rijbewijs moeten tonen. Hij veroordeelde hem tot een voorwaardelijk taakstraf van 20 uur.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: