Presentatie verhalenbundel ‘Van Dikke Brij tut Beddesprei’.

Hoogeveen – In de bibliotheek te Hoogeveen werd op donderdag 21 maart jl. als start  van een Drentse Middag het nieuwe boek gepresenteerd van Albert
Metselaar. Het is een verhalenbundel met zowel Nederlandstalige- als Drentse verhalen. Een klassiek sagenboek, spelend in en rond het oude Hoogeveen.

Het eerste exemplaar werd door wethouder Erik Giethoorn van cultuur naar voren gehaald door de onthulling van een standbeeld voor de laatste veldkabouter, volgens één van de verhalen gedood tijdens de massale slachting van veldkabouters in het veen van Hollandscheveld. Met dit standbeeld én een emotionele ballade blijven de wachters van het veen in herinnering. Daarmee was tevens de toon gezet.

De auteur vertelde van zijn werk:”Het jaar waarin ik 60 wordt leek me een mooie gelegenheid om iets te doen met mijn verhalende gedichten , noem ze eventueel ballades, en Drentse of Nederlandstalige verhalen. Ik schrijf ze al sinds de jaren tachtig en velen vonden al eens publiek door bijvoorbeeld de Hoogeveensche Courant of bundels van derden. Het zijn een voor een uitlaatkleppen geweest. Je zit met een idee, een emotie, een maatschappelijk gegeven. Dan begint het met een flits op papier. Een alinea of een strofe. Vervolgens ontwikkelt het zichzelf. Het borrelt in me verder. Ik heb dan nog geen idee hoe het afloopt. Het verhaal schrijft zichzelf. Vaak krijgt het het karakter van een sage, een andere wereld, met banden met de onze. Al speelt het in het oude Hoogeveen, het is geen historie, maar een tekst die over iets heel anders gaat. Hebzucht, machtsmisbruik, goed en kwaad, de kracht van het onverwachte. Zo ontstond een surrealistische allegorische verhalenbundel. Een verzameling sagen, mythen en legenden. Noem het een sprookjesboek. Noem het zoals je wilt. Lees het gewoon en kijk wat het met je doet. Sommige teksten zijn ontstaan om iets educatief weer te kunnen geven. Toen ze met alle andere verhalen in een literair kader werden gezet kregen deze ook een andere lading. Het is ‘un verso decamerone’. Een derde van 100. Ik heb nog tweederde te gaan. We zullen zien. Rest mij mijn het grote dank uit te spreken aan Wout Wachtmeester, wiens mysterieuze schilderijen aan leken te sluiten bij de verhalen. Heb je als lezer in ieder geval een goeie reden om het boek toch te bewaren.”

Het boek is uitgegeven door de Stichting Informatiecentrum Geschiedenis Hollandscheveld & Hoogeveen e.o. Het telt 174 bladzijden, is rijk geillustreerd met kleurenfoto’s, waaronder diverse schilderijen van Wout Wachtmeester uit Dalerpeel. Het boek kost in de winkel 17,95 en is te verkrijgen bij BRUNA in De Weide of bij wederverkopers die zich nog meldden. Het boek is tevens verkrijgbaar via de uitgever, te bereiken via albertmetselaar@home.nl

Foto’s (c)Albert Metselaar

Deel dit bericht!

Geef een antwoord