Advocaat-Generaal adviseert handhaving ‘levenslang’ voor moordbroers

Den Haag: De advocaat-generaal heeft vandaag bij de behandeling van het cassatieberoep voor de Hoge Raad, tegen de levenslange gevangenisstraf die de broers Admilson en Marcos R. kregen opgelegd voor drie roofmoorden in Drenthe, het advies gegeven om de veroordeling van het gerechtshof te handhaven. De cassatie was door de verdediging en door de nabestaanden van de slachtoffers, aangespannen. Tijdens de roofmoorden waren de broers woonachtig in Hoogeveen.

De advocaat-generaal bracht naar voren dat het niet doorslaggevend is wie er heeft geschoten. De misdaad was een gezamenlijke actie van beide broers. Over de levenslange gevangenisstraf zei hij dat detentie in Nederland niet onmenselijk is en er voldoen  re-socialisatiemogelijkheden zijn. De klachten van de nabestaanden, over de hoogte van de schadevergoedingen, noemde hij niet gegrond. Zijn advies aan de Hoge Raad was om de uitspraak van het gerechtshof te handhaven.

In 2015 werden de broers in Assen veroordeeld tot celstraffen van dertig jaar waarbij Admilson R. tevens tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd. Het Openbaar Ministerie had toen levenslang geëist. Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelde de broers in hoger beroep op 15 maart 2018 tot een levenslange gevangenisstraf voor het plegen van drie roofmoorden.

Cassatierechtspraak

Cassatierechtspraak is de laatste mogelijkheid om een uitspraak in een rechtszaak in Nederland aan te vechten. De Hoge Raad oordeelt of het recht en de procesregels juist zijn toegepast.  De Hoge Raad kan een uitspraak van het gerechtshof (soms de rechtbank) vernietigen (casseren). In de meeste gevallen moet het hof de zaak dan overdoen.

Wanneer de uitspraak volgt van de Hoge Raad is niet bekend. (Bronnen: RTV Drenthe, Wikipedia, rechtspraak.nl

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord