Gezondheid

Eigen medische gegevens online toegankelijk bij Treant

Hoogeveen: Online toegang tot uitslagen, brieven en afspraken: dat biedt mijnTreant, het online patiëntenportaal dat afgelopen zaterdag tijdens de open dag op ziekenhuislocatie Refaja officieel werd gelanceerd.

Niemand minder dan ‘Boer Geert’, bekend van ‘Boer zoekt Vrouw’, verrichte de openingshandeling. Geert Krops is in Refaja geen onbekende. Eerder werd de teler uit Mussel naar volle tevredenheid geopereerd in het ziekenhuis in Stadskanaal. Ook levert hij groente en fruit aan diverse ziekenhuislocaties van Treant. Na een druk op de knop kon jong en oud genieten van een spetterende lasershow, waarin het verhaal werd verteld over de totstandkoming van het portaal. Voor patiënten door patiënten, dát is mijnTreant.

Patiënten willen toegang tot hun medische gegevens

‘Vanaf 2020 heeft iedere patiënt in Nederland online toegang tot zijn/haar medisch dossier’: dát is de opdracht die ziekenhuizen in 2016 van de minister kregen. Uit onderzoek een jaar later van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 60 procent van alle patiënten een ziekenhuisportaal zou willen gebruiken. Treant komt aan die wens tegemoet met mijnTreant. Inloggen is veilig: via DigiD. Voor het portaal is de variant met controle sms – voor extra veiligheid – een vereiste, of de DigiD app. Patiënten kunnen vervolgens een kijkje nemen in hun dossier en zien bijvoorbeeld uitslagen, maar ook brieven en metingen. Daarnaast heeft het portaal een agendafunctie: afspraken uit het verleden en de geplande afspraken zijn zichtbaar.

Voor patiënten door patiënten

Het portaal is ontwikkeld in samenwerking met de cliëntenraad en het Treant-panel, dat in 2018 werd opgericht. Niet alleen waren de leden nauw betrokken bij de ontwikkeling van het portaal; ook speelden ze een belangrijke rol bij de testsessies die in het najaar van 2018 plaatsvonden.

Steeds meer mogelijkheden

Cindy Besselink, projectleider van mijnTreant: ‘Wat er nu staat, is een basis. In de loop van 2019 biedt mijnTreant steeds meer mogelijkheden, zoals een medicatieoverzicht. Ook kunnen patiënten straks informatie over implantaten en allergieën raadplegen.’

Het portaal is toegankelijk via een pc, maar ook op mobiele apparaten. Cindy: ‘Daarnaast is de mijnTreant app in ontwikkeling. Wij verwachten deze in april te kunnen aanbieden.’ Meer informatie over het portaal is te vinden op www.treant.nl/mijnTreant en https://www.mijntreant.nl/.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Opening mijnTreant tijdens de open dag op ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal [Bianca Verhoef Fotografie]

Treant scoort opnieuw met laag ziekteverzuim

De drie ziekenhuislocaties (Emmen, Stadskanaal en Hoogeveen) van Treant Zorggroep hebben een van de laagste ziekteverzuimcijfers van Nederland. Hetzelfde geldt voor de ondersteunende diensten van de zorggroep. Dat blijkt uit de Vernet Health Ranking 2018, een ranglijst waarin de verzuimcijfers van Nederlandse zorginstellingen per branche worden vergeleken. Treant scoort een 8,9 en behaalde daarmee de tweede plaats. De afgelopen twee jaar behaalde Treant ook de tweede plaats op de lijst.

Bij ziekte kijken medewerker en leidinggevende van Treant samen en al in een vroeg stadium naar de mogelijkheden. Ziek zijn overkomt je, verzuim kan soms worden voorkomen. Een voorbeeld: soms is iemand door een medische aandoening tijdelijk niet meer in staat om het eigen werk in hetzelfde tempo uit te voeren. Door het eigen werk aan te passen of op een andere afdeling tijdelijk ander werk te doen, kan de medewerker toch aan het werk blijven. De focus ligt op wat de medewerker nog wél kan en het gesprek daarover staat centraal. Daarnaast heeft Treant aandacht voor preventie van verzuim. Op tijd wordt bepaald of de belasting in het werk nog past bij de mogelijkheden van de medewerker. Treant wordt ondersteund door arbodienst Schreuderarbo. Door de inzet van het mobiliteitscentrum van Treant kan de medewerker vroegtijdig begeleid worden naar ander werk.

Het ziekteverzuim van het ziekenhuis en de ondersteunende diensten van Treant Zorggroep was in 2018 respectievelijk 4,21 en 3,65 procent. Een laag ziekteverzuim draagt bij aan de kwaliteit van zorg: hoe minder invalkrachten nodig zijn, hoe vaker de patiënt hetzelfde gezicht aan zijn of haar bed heeft.

Geef een reactie

Aankomende evenementen