Reactie: “Zijn de CDA fractievoorzitters ontwaakt uit hun winterslaap?”

Hoogeveen: Een schriftelijke reactie van Marnix Koppe en Frits Kappers op de CDA publicatie “Een sterk streekziekenhuis” 

Het is tijd voor het rode potlood!

“Het stuk “Een sterk streekziekenhuis” van de CDA-fractievoorzitters van Hoogeveen, Emmen en Assen, dat afgelopen week langs diverse wegen en zo kort voor de Provinciale Verkiezingen werd gepresenteerd, heeft bij ons gemengde gevoelens gewekt. De heren Kreuze, Oldenbeuving en Witteman vertonen grote gelijkenis met beren, die uit een lange winterslaap zijn ontwaakt.

In het geval van Kreuze kan toch worden aangenomen, dat hij ervan op de hoogte is, dat de ziekenhuiszorg van Bethesda is gedecimeerd. Moet nu op juist op deze puinhopen een luchtkasteel verrijzen?
Waar was het CDA toen de laatste zes jaar Treant de vrije hand kreeg om Bethesda leeg te roven? Terwijl Achmea het zwijgend toeliet en de Minister werkeloos wegkijkend het Hooglied van de Marktwerking floot. Een lied dat helaas duurder uitpakte dan was verwacht. Minister Hugo de Jonge [met die schoenen] begon pas tegen te stribbelen toen de marktwerking over haar hoogtepunt heen was. De Jonge bespeurde pas “doorgeschoten marktwerking”, nadat Hoogeveen zijn dieptepunt had bereikt.

Moet uit de tovenaarshoed van Joba van den Berg in Den Haag de oplossing komen? Met haar open deur? Onder haar nota willen de gebroeders Giethoorn en Jumelet graag schuilen. In hun toekomstvisioen worden drie ziekenhuizen omgebouwd voor “getransformeerde zorg”. Dat klinkt mooi, maar in Hoogeveen vrezen we wat Treant daarmee bedoelt. Wij zijn de IC, de complexe zorg, de kindergeneeskunde, de verloskunde en de oogheelkunde kwijt. Treant streeft ernaar dat onze kinderen worden geboren in Emmen en daar later ook zullen sterven. De SEH wordt nu ook gestolen, het ziekenhuis gaat in de weekenden dicht. Volgens de heren is deze transformatie nodig om kapitaalvernietiging te voorkomen. Weten zij wel dat Isala in Meppel gaat verbouwen met een Europese lening van € 150 miljoen?

Velen van ons zijn murw maar Kreuze c.s. dromen over een sterk streekziekenhuis, terwijl Bethesda nauwelijks nog meer is dan een aangekleed dagziekenhuis. Patiënten worden als hete aardappels doorgeschoven. De drie heren lijken in hun fantasie geheel losgezongen van de huidige trieste werkelijkheid van afgeschaalde zorg in Bethesda. Er resteert hooguit een geraamte van wat het tien jaar geleden nog was. Bethesda is niet “leeggezogen” door een topklinisch ziekenhuis als Isala (zoals de fractievoorzitters suggereren) maar door het Scheperziekenhuis. Het Zwarte Gat in het hart van Treant.

Wat Kreuze c.s. niet overzien, moeten de huisartsen maar oplossen als een soort vliegende kiep. In de chaos van een gescheurd zorgnetwerk rond het geschonden Bethesda, mag de huisarts de rafels aan elkaar knopen. En vergeet ook niet de verloskundigen, die niet eens waren uitgenodigd aan de zorgtafel. Zij werken zich een slag in de rondte, omdat hun zwangere cliënten alle kanten op willen, maar vooral niet naar Emmen.

Wij hebben vele malen gewaarschuwd en aangeklopt, maar met uitzondering van SP en GroenLinks hield de lokale politiek zich doof. Was het publiek in de Tamboer niet duidelijk genoeg, mijnheer Giethoorn? Was de lawaaidemonstratie niet luid genoeg, mijnheer Kreuze? Agnes Mulder sprak op het bordes van het raadhuis van Hoogeveen haar steun uit, maar stemde glashard tégen de motie in de Tweede Kamer die vroeg verloskunde en kindergeneeskunde in Hoogeveen te behouden. Noemt u dat solidariteit, mevrouw Mulder? Waren wij niet helder genoeg toen wij inspraken voor de Provinciale Staten op 23 januari jl., mijnheer Jumelet?

Eén sterk streekziekenhuis, dromen de schrijvers boven hun ingezonden brief. Met drie locaties. Hola – maar Stadskanaal dan? Stopt de droom bij de provinciegrens? Volgens het CDA heeft Drenthe straks “het tóp-streekziekenhuis van Nederland”.

Inderdaad zijn er weer twee fulltime vacatures in de Raad van Bestuur van Treant. Raar is dat twee halftime specialisten van Treant nu de enigen zijn aan het roer van Treant met 6300 werknemers. Ongewoon dat niet-ervaren bestuurders zo’n verantwoordelijkheid dragen. Zouden zij ook persoonlijk aansprakelijk zijn bij mogelijk grote verliezen?

Mooipraterij als het te laat is: dat is de traktatie die het CDA ons presenteert vlak voor de verkiezingen. Zij rekenen er op, dat wij deze kletskoek ook weer snel zullen vergeten. Toen wij het CDA nodig hadden, waren ze niet thuis. Nu is het de beurt aan de kiezers in onze provincie. Praatjes vullen geen gaatjes. Wij hopen dat zij dit keer niet thuis blijven op 20 maart. Het is echt genoeg geweest. Het is tijd voor het rode potlood!”

Hoogeveen

Frits Kappers

Marnix Koppe

Deel dit bericht!

Geef een antwoord