Algemeen

Kantlijn: CDA voert campagne over de rug van Bethesda en de zorg

Twee grote stukken van het CDA in de media. Een vóór het weekend en een ná het weekend. Een slotoffensief voor de verkiezingen voor Provinciale Staten in Drenthe. De christen-democraten voeren campagne-actie. Op de manier die wij van ze kennen. Doorzichtig maar geraffineerd. Ooit vergeleek Wim Kan het CDA met iemand die ’s ochtends wakker wordt. “Ze draaien een keer naar rechts, ze draaien een keer naar links, maar ze komen er niet uit.” Er is sindsdien weinig veranderd.

Door Frits Kappers

In het opiniestuk in de Hoogeveensche Courant van afgelopen vrijdag schreven de drie fractievoorzitters van het CDA in Emmen, Assen en Hoogeveen over de huisartsen het volgende. “We vinden dat de huisartsenpraktijk nog beter benut kan worden bij de behandeling van patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben.”

In de Hoogeveensche Courant van vandaag (18 maart 2019) zegt Erik-Jan Kreuze: ‘Door de terugtredende SEH-zorg in Hoogeveen zal ook het vinden van huisartsen erg moeilijk worden. Jonge huisartsen willen geen (nacht- of 24-uurs) diensten draaien en gaan liever aan de slag in regio’s waar wel een goede SEH beschikbaar is. Werving van huisartsen wordt eveneens een groot probleem’.

Werving van huisartsen wordt geen groot probleem. Dat is het al. Zeker in het oosten van Drenthe. Daar heeft men de grootst mogelijke moeite om opvolging te vinden voor huisartsen die met pensioen willen gaan (om van aanvulling en uitbreiding van bestaande praktijken maar niet eens te spreken) en het CDA wil juist die krimpende praktijken een belangrijke rol toekennen bij het verlenen van spoedeisende hulp?
Kennelijk snapt men niet dat voor spoedeisende hulp een ervaren specialist nodig is, die de eerste screening doet. Iemand die in staat is om snel te beoordelen wat patiënten die in direct levensgevaar verkeren het eerst nodig hebben. Een poortwachter, die weet waar de betrokken patiënt naar toe moet. Het is geen behandelaar maar een hoog gekwalificeerde verwijzer die er voor zorgt dat een patiënt zo snel mogelijk op de juiste plek terecht komt. Als je dat aan huisartsenpraktijken zou kunnen toebedelen, zouden alle SEH-specialisten overbodig zijn.

Alleen het CDA schiet wat op met deze flauwekul. Men kan later altijd beweren oplossingen aangedragen te hebben. Zelfs als het zinloze suggesties waren. En anders zal men kunnen beweren “het al vroeg gesignaleerd” te hebben. Vergeef mij mijn cynisme maar zeven jaar waarin het CDA zich beriep op stille diplomatie en niet wilde luisteren naar deskundigen als Marnix Koppe en Klaas Reenders, hebben hun sporen nagelaten.

Het CDA was de in de persoon van Ab Klink de architect van de marktwerking in de zorg. Oh wat zou die een boel goeds opleveren! Wachtlijsten zouden verdwijnen en de kosten zouden dalen. Van beide is helemaal niets terecht gekomen en dus is nu Hugo de Jonge in stelling gebracht. Hij zei niet: “Wij hebben destijds een foute inschatting gemaakt. De marktwerking heeft alleen maar tot meer kosten geleid en de zorg verder bij de patiënten vandaan geplaatst.” Hij zei ook niet: “Wij hebben helaas steeds met de VVD meegestemd als het ging om de marktwerking.” Met geen woord rept hij over het verraad door Agnes Mulder. Ik voorspel dat het na aanstaande woensdag bij de christen-democraten weer het vaste recept zal zijn. Stille diplomatie en verder ho maar.

Vorig jaar heb ik als overtuigde atheïst een kleine campagne gevoerd ten gunste van de Hoogeveense SGP die onder leiding van Brand van Rijn een succesvolle gooi naar een raadszetel deed. Ik zal zelf nooit confessioneel stemmen omdat ik voor de totale scheiding van staat en religie ben, maar wie wel confessioneel stemt en daarbij prijs stelt op rechte ruggen en een principiële opstelling adviseer ik toch zeer om dit keer een stem op Willem van Hartskamp te overwegen. Een SGP geluid in het Drents Parlement kan – op diverse terreinen – geen kwaad .

Geef een reactie

Aankomende evenementen