Regen en wind geen spelbreker tijdens NLdoet in Noordscheschut

Noordscheschut – Nog even kwam de vraag bij organisatie van NL doet dag in Noordscheschut ‘wij laten het wel doorgaan toch? ’ naar boven, maar eigenlijk was hier geen twijfel over. Natuurlijk ging het gewoon door, de vraag was alleen hoe de opkomst zou zijn. Ondanks het weer kwam tegen 10:00 uur een grote groep vrijwilligers naar het bos toe, stuk voor stuk gehuld in regenpakken en met paraplu’s; zij waren en klaar voor.

Naast een grote groep ‘schutters’ had ook de Bevergroep van Scouting Hoogeveen zich bij ons aangemeld en werd deze NLDoet dag gestart met het opruimen van zwerfafval. Aangezien het weer op dat moment wel heel slecht was is dit onderdeel van het programma ingekort. Ondanks dit besluit is er alsnog een aanzienlijke hoeveelheid zwerfafval verzameld, voornamelijk aan de Coevorderstraatweg. Ons lief bakkertje uit ‘schut’ had daarnaast weer 3 taartdoosjes verstopt op de route om zo het opruimen van het zwerfafval wat leuker te maken. Alle 3 de taartdoosjes zijn gevonden en de vinders konden deze inwisselen voor een echt taart bij de Soete Suickerbol.

Tijdens de pauze, met koffie/thee/ranja en wat lekkers, konden de vrijwilligers zich opwarmen bij de houtkachel in het clubgebouw Boules Doar (waar wij van Belevingsbos weer te gast waren). Na deze korte pauze gingen de kinderen met ouders en aantal vaste vrijwilligers nestkastjes in elkaar zetten en ophangen in het bos. Een andere groep vrijwilligers heeft boompjes en struiken rondom de waterberging gepland. Voor dit stukje bos, gelegen op het zuiden, is ervoor gekozen om bijen- en vlindervriendelijk bomen en struiken te planten. Bomen en struiken zoals de wilg, meidoorn, prunus en Koningslinde. Hiermee is een begin gemaakt met de Vlinder Idylle. Daarnaast is in dit gebied ook een 2de Insectenhotel gemaakt en gevuld door vrijwilligers in de week vooraf aan NLDoet dag. Het lukte betreft tijd en vrijwilligers niet om alle boompjes te planten, hiervoor wordt later nog een middag voor ingepland. Hetzelfde geldt ook voor het inzaaien van de bloemenstrook die door de vele regenval was ondergelopen.

Van al dat harde werken krijg je flink honger, waardoor de broodjes, salades, fruit en andere lekkere dingen er dan ook goed in gingen. De werkgroep is heel tevreden over het verloop van de ochtend en blij verrast met de hoge opkomst. Wij willen Boules Doar bedanken voor de gastvrijheid, echt een super onderkomen. De Soete Suickerbol, Spar Noordscheschut en Café Troost voor sponsoring. IVN voor de vogelhuisjes, Landschapsbeheer Drenthe voor de boompjes en werkmateriaal, Smederijen Noordscheschut en Oranje Fonds voor kleine financiële bijdrage en natuurlijk alle vrijwilligers die ons deze ochtend hebben geholpen.

Ook werd er deze ochtend “De Estafette stok” overgedragen aan Regionieuws Hoogeveen. Deze Estafette stok is 2 jaar geleden in het leven geroepen door SWW Hoogeveen om vrijwilligers initiatieven in het zonnetje te zetten. Begin februari ontving de werkgroep Belevingsbos Noordscheschut deze ‘stok’ en mochten zelf bepalen aan wie zij de stok zouden overdragen. Bij elke activiteit kunnen zij altijd rekenen op aandacht op de site van Regionieuws die gerund wordt door vrijwilligers.

Het broedseizoen gaat beginnen en daarmee komen de werkzaamheden in het bos voorlopig even op een laag pitje te staan maar ‘achter de schermen’ wordt druk gewerkt aan het uitzetten van 2 wandelroutes in het bos, dorpsommetje, geldmiddelen vinden voor speelobjecten Peuter- en Kleuterpad, het organiseren van een Slootjes dag en nog meer wensen.

foto: Heleen Schonewille en Schutse Bengel

Deel dit bericht!

Geef een antwoord