Foto: pixabay
Amusement

Herdenkingsconcert in Hoofdstraatkerk

Hoogeveen: Zoals ook in voorgaande jaren wordt er op 4 mei a.s. wederom een Herdenkingsconcert gegeven om 21.00 uur in de Hoofdstraatkerk te Hoogeveen. Uitgevoerd wordt het Requiem van Cherubini wat door de kenners wel wordt vergeleken met het bekende Requiem van Mozart.

Naast het Projectkoor van de Nederlandse Bach Academie (NBA) o.l.v. Hoite Pruiksma zingt dit jaar ook het Kinder-en Jeugdkoor Viva la Musica samen met het koor van de NBA stukken uit The Peacemakers van Karl Jenkins, een modern eigentijds stuk o.l.v. Ceciel van der Zee. Afsluitend zingen we nog The Lord Bless you and keep You van John Rutter. Het programma wordt onderbroken door verhalen en gedichten van scholieren.

Programma:
Requiem in c klein Cherubini, door projectkoor en orkest NBA en koorschool Viva la Musica
Verhaal / poëtisch intermezzo / gedichten scholieren
onderbroken door:
On suuri sun Rantas Autius arr. Matti Hyökki, door Viva la Musica
Delen uit The Peacemakers Karl Jenkins, door Viva la Musica en projectkoor en orkest NBA
The Lord Bless You and keep You John Rutter, door projectkoor en orkest NBA en koorschool Viva la Musica

‘On suuri sun Rantas Autius’ is op een Fins volkslied gebaseerd.
Het lied The Lord Bless You and Keep You wordt door Hoite Pruiksma bewerkt voor het orkest. Hij maakt van het geheel een arrangement waardoor er veelkleurigheid ontstaat door het verschillend gebruik van beide koren en delen daaruit.
Viva la Musica is een zang- en kooropleiding voor kinderen en jeugd van 4 tot en met 21 jaar. En het is dé koorschool van Zuidwest Drenthe, de Kop van Overijssel en omliggende gemeenten. De koorschool bestaat momenteel uit ruim 70 leerlingen. De artistieke leiding is sinds 2007 in handen van Ceciel van der Zee.

Luigi Cherubini (1760-1842)
Zijn Requiem in c mineur (1816) is een juweel! Het werk komt qua opzet dicht bij het overbekende Requiem van Mozart. Cherubini’s Requiem bezit geweldige muzikale vondsten die vooral in de zangpartijen een kinderlijke blijheid en opgewektheid uitstralen, om even later in hartstocht en diepzinnigheid over te gaan. Het is kortom een uitzonderlijk werk dat zich kan meten met de grote requiems uit de muziekhistorie!

Karl Jenkins (1944)
Één van de meest uitgevoerde levende componisten. Karl Jenkins heeft een rijk oeuvre en een indrukwekkende loopbaan achter de rug. Vooral met The Armed Man: A Mass For Peace werd zijn reputatie gevestigd. Dit stuk is zeker duizend keer en in 20 verschillende landen ten uitvoer gebracht sinds zijn première in 2000. Zijn nieuwste compositie heet The Peacemakers en is een ode aan mensen die streven naar wereldvrede. Er schieten onmiddellijk een aantal namen door het hoofd: Martin Luther King, Nelson Mandela, Moeder Theresa, Ghandi en de Dalai Lama. The Peacemakers bestaat uit 17 stukken. Daarnaast is Karl Jenkins ook wel bekend van zijn Adiemus, waarin naast klassiek ook invloeden van jazz, klezmer en de azan te herkennen zijn.

John Rutter (1945)
Brits componist, organist en koordirigent. The Lord Bless You and keep You werd door Rutter gecomponeerd in 1981 voor de herdenking van Edward T. Chapman, de muziekdirecteur aan de Highgate School in Londen, met wie hij had gestudeerd toen hij de school bezocht.
Uitvoerenden zijn het grootkoor, groot symfonieorkest met uitgebreid slagwerk en solisten van de Nederlandse Bach Academie en de koorschool Viva la Musica. Afwisselend gedirigeerd door Ceciel van der Zee en Hoite Pruiksma.

Datum: 4 mei Tijd: 21:00 – 22:30 Kosten: €12 – €24

www.nederlandsebachacademie.nl

Geef een reactie